Smuteční procesí vyprovodilo Alžbětu II.: Lafeta, vraníci a bratři spolu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Smuteční procesí vyprovodilo Alžbětu II.: Lafeta, vraníci a bratři spolu!

Vojáci nesou rakev do Westminsterského paláce.
Vojáci nesou rakev do Westminsterského paláce. (ČTK / AP / Emilio Morenatti)

Po poslední noci v Buckinghamském paláci absolvovala královna Alžběta II. (†96) slavnostní cestu na dělostřelecké lafetě tažené třemi páry vraníků do historického sálu Parlamentu, kde se jí bude moci až do pondělí poklonit britská veřejnost.

A bylo to skutečně velkolepé smuteční procesí, které odpoledne procházelo centrem Londýna. A to hned z několika důvodů. Smutečnímu průchodu, který cestu zdolal za zhruba 40 minut, totiž podle odhadů přímo na místě přihlížel více než milion lidí! Ti mohli spatřit nejen krále Karla III. (73), ale také oba jeho syny, prince Williama (40) a Harryho (37). Oba totiž protentokrát hodili společné spory za hlavu, i když pro ně nešlo o nic jednoduchého – podobně kráčeli za rakví jejich zesnulé matky, princezny Diany (†36), v roce 1997, když jim bylo pouhých 15 a 12 let. Není tedy těžké domyslet si, co se oběma bratrům v průvodu z honilo hlavou...

James Bond a královna Alžběta II.: Pro olympiádu v Londýně roku 2012 vznikl krátký film, v němž Daniel Craig jako James Bond vyzvedává královnu Alžbětu II.

Video se připravuje ...

Královská lafeta stará už 126 let

Mimochodem, rakev s Alžbětou byla převážena na vojenské lafetě, původně zařízením určeném pro upevnění zbraně, která byla vyrobena už v roce 1896. Nikdy však nebyla použita v aktivní službě, vůz byl součástí zálohy a použit při přepravě rakví zesnulých panovníků a dalších významných osobností – královny Viktorie, krále Edwarda VII., krále Jiřího V., krále Jiřího VI., sira Winstona Churchilla a lorda Louise Mountbattena.

4,5 dne pro veřejnost

Rakev s Alžbětou bude ve Westminsterském sále vystavena až do pondělního časného rána. Očekává se, že ji bude chtít vidět až 750 tisíc lidí, reálně se ale dostane ani ne na polovinu z nich. Pak bude následovat pohřeb v nedalekém Westminesterském opatství a transport do Windsoru, kde ji po rodinném obřadu uloží spolu s Philipovou rakví do hrobky v kapli sv. Jiří vedle rodičů a sestry Margareth (†71).

Hodina dějepichu 30: Královna Alžběta II. měla vášnivý vztah. Do prince Philipa se zamilovala už ve 13 letech

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.