Komunální a senátní volby už tento pátek: Předvolební průvodce Aha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Komunální a senátní volby už tento pátek: Předvolební průvodce Aha!

Urny plné volebních hlasů
Urny plné volebních hlasů (Foto Aha! – Mária Rušinová)

Říká se: Každý pes jiná ves. S komunálními volbami je to podobné. Zatímco ve velkých městech čeká na lidi obří plachta, v menších vesnicích je to o dost snazší. A aby toho nebylo málo, do toho se ještě někde volí senátoři. Proto deník Aha! přináší návod, jak se ve volební džungli vyznat.

KOMUNÁL

Kdy a koho volit?

Celé Česko volí v pátek 23. a sobotu 24. září své zástupce do vedení obcí a měst v rámci komunálních voleb.

Kde mohou lidé volit?

Ve volebních místnostech. Ty budou otevřeny v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Do jaké volební místnosti zamířit, to se lidé dozvědí z instrukcí u volebních lístků.

POZOR! Při těchto volbách lze vhodit lístek do urny pouze v místě trvalého bydliště, žádné voličské průkazy se nevydávají.

Kdo se může zúčastnit?

Každý, kdo má volební právo, tedy je starší 18 let nebo dosáhne plnoletosti nejpozději v druhý den voleb. Volit mohou i cizinci, jestliže jsou občany Evropské unie a pokud mají přihlášený přechodný pobyt.

Co si vzít s sebou?

Stačí občanský průkaz, případně cestovní pas coby doklad totožnosti. Ani volební lístky není nutné si přinést, ty jsou v případě potřeby na místě u komise.

Co s volebním lístkem?

Při komunálních volbách každý rozděluje tolik hlasů, kolik se v obci či městě volí zastupitelů.

  • V menších obcích a městech je to jednodušší, protože lístky jsou menší a přehledné. To voliči ve velkých městech a Praze se musí připravit na obří plachtu. 
  • Volit se může buď jen strana, tedy volič křížkem označí čtverec vedle jména vybrané partaje na lístku. Druhou možností je tzv. panašování, kdy si dotyčný křížky vybírá jednotlivé kandidáty. Třetí variantou je kombinace dvou předchozích způsobů. Tedy volič si vybere svoji preferovanou stranu a například 4 kandidáty z jiných partají. Zaškrtnutá strana pak o daný počet hlasů rozdělený mezi jiné kandidáty přijde.
  • V územně členěných statutárních městech (těch s magistrátem) voliči dostanou dva hlasovací lístky. Jeden pro volby do zastupitelstva městské části a jeden do zastupitelstva města.

Na co si dát pozor, aby byl hlas platný?

S hlasovacími lístky se volič odebere za plentu, kde rozdělí své hlasy. Je nutné si dát pozor při zaškrtávání kandidátů, aby počet vybraných zástupců nepřekročil počet křesel v zastupitelstvu. Hlasovací lístek či lístky, pokud dotyčný volí do zastupitelstva města i městské části, pak vloží do úřední obálky, kterou při ztotožnění dostane od volební komise a tu pak vhodí před komisí do zapečetěné urny.

SENÁT

Kdy a koho volit?

Termín 1. kola výběru senátorů je stejný jako u komunálních voleb, tedy v pátek 23. a 24 září. Druhé kolo – to se koná, když v tom první kandidát nezíská víc jak 50 procent hlasů a postupují do něho dva nejúspěšnější uchazeči – proběhne o týden později v pátek 30. září a sobotu 1. října.

Kde mohou lidé volit?

Klání o Senát se týká pouze jedné třetiny volebních okrsků. Volí se standardně ve volebních místnostech, které budou otevřeny oba pátky od 14 do 20 hodin a v soboty od 8 do 14 hodin.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.