V Olomouci koštovali přes tři stovky domácích kořalek!
To byla šichta! Ochutnat více než 300 domácích pálenek měli včera za úkol členové odborných komisí soutěže Flora Košt v Olomouci. Hrdly museli nechat protéct nejen lahodné slivovice, ale i experimentální kořalky jako pivovice či jamovice.
Novinkou letošního Flora Koštu bylo nové rozdělení destilátů do kategorií destiláty nezrající v sudu, destiláty zrající v sudu a ostatní lihoviny. „Z 313 přihlášených vzorků je nejvíc 92 slivovic,“ uvedl mluvčí olomoucké Flory Michal Poláček. Mezi vzorky byly i netradiční ovocné pálenky jako třeba ananasovice, malinovice či černorybízovice. Největšími raritami se ovšem staly kořalka z povidel, pálenka ze žita a pivovice. Unikátem a delikatesou pro skutečné znalce byla slivovice z osmdesátých let minulého století. Úroveň destilátů posuzovalo 48 degustátorů. Výsledky soutěže Flora Košt budou vyhlášeny 1. října.
Děsivá cibulovice
Na první příčce pomyslného žebříčku nejděsivějších vzorků je ovšem cibulovice, která se objevila na soutěži před několika lety. „Vzpomínky na chuť tohoto nápoje jsou vskutku děsivé. Na rozdíl od ovocných pálenek neobsahuje nic, co by jí dodalo lahodnou chuť,“ prozradil jeden z dlouholetých degustátorů.