Alkohol na Silvestra: Co dělat, aby hlava nebolela | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Alkohol na Silvestra: Co dělat, aby hlava nebolela

Tomáš Zima
Tomáš Zima (Blesk:Jakub Poláček)

Zeptali jsme se Prof. Tomáše Zimy (56) na to, co dělat, pokud trošku přežene alkohol na silvestrovských oslavách.

Konec roku je dobu setkávání, což někdy přináší i víc vypitého alkoholu. Jakou byste měl radu při jeho konzumaci, aby člověk zůstal člověkem?

Žádná kouzla na odehnání následků vypití většího množství alkoholu neexistují. I když se mnohá mezi lidmi traduji a předávají se i jako rodinné rady na zlato. Nejlepší rada je pít střídmě. Každopádně je dobré během oslav myslet na dostatek nealkoholických tekutin. Pijte nealkoholické nápoje, které obsahují málo cukru. Dále doplňujte přísun iontů - tedy jezte slané ( česnečku, guláš, silný vývar).  A samozřejmě, ale to lidé snad již vědí, nepijte alkohol, pokud nejste dostatečně najezení. 

Existují nějaká jídla, která se vysloveně k pivu, či vínu hodí? A opravdu pomáhají při “spalování” tuků? Mluví se o slanině, okurkách, jablkách …

Pokud jíme tučné jídlo, pak strava včetně alkoholu je déle v žaludku a tak se alkohol více oxiduje a méně se ho vstřebá do krve. Jablka či okurky jsou spíše součástí různých osobních berliček. 

Co doporučujete pít k vínu či pivu nebo tvrdému alkoholu. Opravdu čistá voda pomáhá?

Nejlepší je voda nebo mírně slazený nápoj, řada lidí i po konzumaci piva má pocit žízně. Je to dáno větším vylučováním vody, které způsobuje alkohol. Proto klidně pijte vodu i k pivu.

Jaké nejčastější chyby lidé dělají při oslavách? 

Pijí nalačno a konzumují sladké nápoje. Alkohol a glukóza - tedy cukr - jsou osmoticky aktivní a nasávají na sebe vodu. Tak se buňka zvětší a pokud je v hlavě, pak lidé pociťují silné a úporné bolest hlavy. Asi mnozí znají ta rána po Silvetru.

Máte recept, co dělat po večírku? Co sníst, odpočívat či naopak pohyb, co pít? Říká se například, že tolik populární káva ve skutečnosti moc nepomáhá? Proč lidé po bujarém večírku volí slazené nápoje?

Po večírku, by se každý měl dobře vyspat, neřídit auto, protože tzv. zbytkový alkohol často přetrvává mnoho hodin třeba až do oběda následujícího dne. Každý by měl doplnit tekutiny a ionty - tedy soli - silný vývar, česnečka, guláš a dostatek tekutin - ideálně slabý čaj, vodu a podobně. Větší pohybové aktivitě je dobré se vyvarovat. Káva sice člověka trochu povzbudí, ale metabolismus alkoholu nezrychlí a společně s alkoholem dehydratuje. Sladký nápoj po večírku může být pro někoho vhodný na doplnění energie, ale lepší je pouze doplnit tekutiny neslazeným nebo jen málo slazeným nápojem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.