Překvapení při rekonstrukci domu: Střecha skrývala stoleté časopisy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Překvapení při rekonstrukci domu: Střecha skrývala stoleté časopisy!

Leoše Luzara nález potěšil.
Leoše Luzara nález potěšil.  (Foto Aha! – Kateřina Moravcová)

Takový malý poklad z půdy. Téměř sto let staré časopisy a noviny našel během rekonstrukce pod střechou pan Leoš Luzar (71) z Karlových Varů. Papír objevených německy psaných tiskovin byl překvapivě v perfektním stavu.

Původní obyvatelé tamního rodinného domu byli Němci. Své obydlí postavili kolem roku 1933. Po válce se však museli vystěhovat. Rodina manželky pana Luzara v domě začala žít hned po jejich odsunu. „Během výstavby museli střechu zřejmě zateplit a použili k tomu tyto noviny a časopisy. My je našli až teď, když dělníci rozebírali trámy a střešní okna v průběhu rekonstrukce střechy. Byly zmačkané ale ve velmi dobrém stavu. Barvy nevybledly. Nejstarší je z roku 1929,“ říká pan Luzar.

Život smetánky

Půdu izoloval rakouský kulturní časopis Die Bühne (v překladu jeviště). V dochovaných titulech jsou články o životě tehdejší smetánky, včetně reklam na spotřebiče a krémy, které se dodnes vyrábí. „Pravděpodobně to žádnou hodnotu nemá, nás to ale velmi potěšilo. Je hezké držet v ruce něco, co je téměř stoleté,“ dodává Luzar.

Cenné spíše historicky

Nález dle odborníků bude mít spíše historickou cenu pro sběratele podobných tiskovin. „V domech, které nebyly od války zcela zrekonstruované, se tyto staré noviny, časopisy a plakáty dodnes nacházejí. Je pravda, že je toho již méně. Není to úplně poklad, ale zajímavé to určitě je,“ říká historik z karlovarského muzea Lukáš Svoboda.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.