21 milionů pod podlahou! Poklad nalezený při rekonstrukci kuchyně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

21 milionů pod podlahou! Poklad nalezený při rekonstrukci kuchyně

Mince byly zakopané pod kuchyní.
Mince byly zakopané pod kuchyní. (Foto Twitter)

To, co někteří hledači pokladů netrefí za celý život, našel manželský pár ze Severního Yorkshiru při rekonstrukci kuchyně! Právě opravovali podlahu, když narazili na něco tvrdého. Očekávali, že kopli do kabelu, ale místo toho nalezli pohár naplněný až po okraj zlatými mincemi!

Některé jsou až 400 let staré a ležely pouhých 15 centimetrů pod betonem na pozemku z 18. století. Byly uvnitř kameninového hrnku s glazurou o velikosti dnešní plechovky od koly. Mince pocházejí z let 1610 až 1727 a zahrnují období vlády tří britských králů. Podle expertů vedou stopy pokladu až k vlivné kupecké rodině z Hullu, Frenley-Maisterům.

Byli to dovozci a vývozci železné rudy, dřeva a uhlí a na počátku 18. století dokonce působili jako poslanci. Za nejvýznamnější část pokladu je považovaná guinea George I. z roku 1720, která má mincovní chybu. Není na něm králova hlava, místo toho má dvě »rubové« strany. V dražbě vynesla 1 750 380 Kč, což je rekord pro britskou chybovou minci.

Dalším unikátem je guinea Charles II. z roku 1675, která má zase pravopisnou chybu, s latinským jménem krále napsaným nesprávně jako Craolvs místo Carolvs. Kupce našla za téměř 270 000 Kč. „Prodej byl naprosto jedinečný. Příběh těchto mincí, způsob, jak se našly, a hlavně jedinečná příležitost si je koupit, to vše přilákalo mnoho zájemců.

Shromáždili se z celého světa a ceny, za které nakonec nakupovali, byly astronomické. Ještě jsem neviděl takovouhle odezvu. Zcela to překonalo má očekávání,“ řekl Gregory Edmund z londýnského dražebního domu Spink & Son a dodal: „Ani nálezci, kteří se rozhodli zůstat v anonymitě, neočekávali takovou smršť. Překonalo to všechny jejich předpoklady. Nemyslím, že to někdy úplně vstřebají.“ Celkem jim totiž hrnek zlatých historických platidel hodil přes 21 milionů korun!



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.