Slavičínský umíráček z roku 1636 oplakali: Roztavení unikl v archivu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Slavičínský umíráček z roku 1636 oplakali: Roztavení unikl v archivu!

Badatel Marek Semela s vystaveným zvonem.
Badatel Marek Semela s vystaveným zvonem. (Foto scom)

Měli za to, že padl za oběť válečným rekvizicím, zvon z roku 1636 se však skrýval v depozitáři kroměřížského muzea. Nyní poklad uvidí návštěvníci na zámku Wichterle ve Slavičíně na Zlínsku.

Zásluhu na tom má amatérský badatel regionální historie Marek Semela (47). Unikát byl celá léta v depozitáři kroměřížského muzea. „Ptal se, zda tu nemáme něco ze Slavičína, a mě napadl hned zvon. Byl zapsán v roce 1974 jako starý sběr. Nikdo neví kdy a jak se u nás ocitl,“ uvedl historik muzea Petr Pálka (50). Zvon zmizel z města podle záznamů v knize farnosti v průběhu první světové války ve víru vojenských válečných rekvizic. „Byl oplakaný, farníci se s ním rozloučili. Je velké štěstí, že se ocitl v muzeu. Za druhé světové války by už neobstál a navždy zmizel. Pro mě to byl úžasný objev,“ vyprávěl nadšeně Semela. „Existuje hodně protokolů o rekvizicích. Vzájemně si protiřečí. A tak z nich nebylo jasné, jestli bylo zabavování dotaženo do konce,“ popisoval badatel. Majitel renovovaného slavičínského zámku Roman Machala projevil zájem zvon vystavit. Muzeum jej zapůjčilo na dva roky. A tak si raritu nyní může prohlédnout veřejnost.

Posvátný dub

„Zvon je tzv. umíráček. Je na něm latinský nápis Modlete se a bděte, neboť nevíte, v kterou hodinu přijde smrt. Zdobí ho čtyři řady ornamentů. Nahoře je pás žaludů. Dub byl posvátným stromem našich předků. V lesích poblíž kostela se nachází Starý a Nový háj, kde prastaré duby rostly a mladší jsou tam dodnes. Je možné, že ornament odkazuje na tuto místní lokalitu,“ vysvětloval badatel Semela.

Vyroben pro rytíře

Dále je na něm nápis Benedikt Palašti z Kesejova, právě dědičný pán statků nad Slavičínem zvon pořídil. „Tento rytíř byl pánem zámku i rozsáhlých pozemků s duby. Byl zajatý vzbouřenými Valachy a tento zážitek ho mohl motivovat darovat zvon,“ líčil Semela. Ten se netají obrovskou radostí, že i dnes se dají znovuobjevovat unikátní věci. „Kéž by se někdo nadchl pro myšlenku udělat 3D model zvonu nebo ho odlil, aby tu zůstal pro další generace,“ dodal.

Víte, že...

...k rekvizici zvonů za první světové války přistoupili kvůli nedostatku barevných kovů? Zvonovina obsahuje 78 % mědi a 22 % cínu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.