Moderní farář: Zvony ovládá přes mobil | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Moderní farář: Zvony ovládá přes mobil

S mobilem v kapse dává vědět lidem čas
S mobilem v kapse dává vědět lidem čas  (Foto Aha! – Marie Valdmanová F)

Pan farář sáhne pod sutanu pro mobil, vytočí správné číslo, zmáčkne příslušnou ikonku na displeji, a na druhém konci města se rozezní kostelní zvony. Moderní technologie neváhá dnes využívat i kněžský stav, bimbání obstará aplikace – a zvoník může spát. Je to moderní a šetří to čas. Jako v šumavských Hartmanicích, kde jsme byli u osazování a zavěšování zvonů do věže kostela svaté Kateřiny.

Moderní farář Jenda imponuje hlavně dětem, jak si ví rady s telefonem. Omladině dává možnost přes jeho mobil zvonit a povzbuzuje jejich nadšení k návštěvě kostela. „Ideální samozřejmě je, když se rozeznívají ručně. Jsem si ale vědom toho, že tu není tolik zvoníků, kteří by je šli osobně rozeznít, tak jsme doplnili elektrické pohony, počítač a ten sám dává příkazy motoru tak, aby byl rozběh jemný, plynulý a ten zvon zbytečně netrpěl,“ líčí zdejší duchovní.

Má naprogramováno, aby se zvonilo ráno, v poledne a večer. Pan starosta Valdman osobně zvedání zvonů řídil, podílel se aktivně na tahání věží i usazování. „Jsem nesmírně rád, že všechny tři zvony na věži přežily útrapy války a další neštěstí, kdy se i v nové éře sundávaly a rozbíjely. Ani u jednoho se už ovšem dnes neví jméno,“ uzavřel spokojeně. Je to málem zázrak, že se podařilo sehnat peníze na obnovu, že mají lidé zájem o veřejné věci a oceňují tradice, hodnoty i historii.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.