Netradiční vánoční dárek za 25: tisíc Pořiďte si schody do věže! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Netradiční vánoční dárek za 25: tisíc Pořiďte si schody do věže!

Martin Krsek ukazuje certifikát, který noví majitelé chodů do věže kostela získají.
Martin Krsek ukazuje certifikát, který noví majitelé chodů do věže kostela získají. ( Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Do pěti let by se mohla lidem zpřístupnit šikmá věž kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem. Snaží se o to Ústecká komunitní nadace spolu s muzeem města. Peníze chce získat prostřednictvím speciální sbírky.

„Zbývá posledních šest schodů do věže, které si mohou lidé »zakoupit« s tím, že jejich schod následně ponese jejich jméno. Své majitele už má 44 takových schodů, díky kterým jsme vybrali již témě 1,2 milionů,“ přiblížila ředitelka nadace Kateřina Valešová. Každý schod vyjde na 25 tisíc a jeho majitel k němu získá certifikát. Schodiště povede do věže z části venkovní přístavbou a z části opravenu věží. „Další peníze bychom rádi získali například prodejem unikátního bytu bývalého zvoníka, který se v šikmé věži nachází. Když tady položíte na zem lahev, skutálí se na druhou stranu pokoje,“ popsal historik ústeckého muzea Martin Krsek. Cena bytu ještě nebyla stanovena. Celkové náklady na nové schodiště i úpravu stávajícího interiéru věže odhaduje nadace na zhruba 20 milionů.

Nejšikmější ve střední Evropě

Římskokatolický arciděkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie pochází z počátku 14. století. Během 2. světové války se jeho věž při bombardování vychýlila o více než dva metry. Je tak nejšikmější věží ve střední Evropě.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.