Hasiči v Českém Švýcarsku zmenšují plochu obřího požáru: Počasí je proti nim! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Hasiči v Českém Švýcarsku zmenšují plochu obřího požáru: Počasí je proti nim!

Požár v Národním Parku České Švýcarsko-03.08.2022
Požár v Národním Parku České Švýcarsko-03.08.2022 (Blesk:Michal Protivanský/CNC)

Hasiči den ode dne zmenšují plochu, na které stále hoří! Včera dopoledne ji dostali pod 500 hektarů. Ovšem nepomáhá jim počasí. Teploty totiž stoupají až přes třicet stupňů!

Novou strategií nasazování letadel a vrtulníků od čtvrtka zkoušejí hasiči urychlit konec požáru národního parku České Švýcarsko. „Letadla dopoledne zůstala na zemi. Vrtulníky naopak provádějí masivní shozy rychle za sebou,“ sdělil mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Vrtulníky nad požár přilétají v řadě za sebou, aby se neustále vznikající ohniska hoření podařilo zadusit zcela. Podle Marvana stále hrozí, že vlivem vysokých teplot se budou některá už uhašená ohniska obnovovat.

Ohniska nad Pravčickou bránou

V noci i přes den probíhá neustálé monitorování skrytých ohnisek hoření za pomoci dronů. „Nad Pravčickou bránou bylo objeveno několik ohnisek, která se ve čtvrtek dopoledne dohašovala,“ řekl včera mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Hasičských týmů s drony operuje v národním parku celkem pět. Jejich práce nepřestane do chvíle, než se podaří požár zcela zlikvidovat.

Semenáčky příští rok

Správa národního parku České Švýcarsko už řeší, jak rychle se podaří zasažená místa zpřístupnit opět turistům. V optimistických výhledech počítají už se zářím! Příroda se prý začne obnovovat rychle. „Zasaženou plochu velice rychle začnou obsazovat pionýrské dřeviny,“ řekl Aha! mluvčí parku Tomáš Salov. První semenáčky čekají už příští rok.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.