Vzorná a zkušená máma Kvída v Zoo Praha: Malý hrabáč je nenasyta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Vzorná a zkušená máma Kvída v Zoo Praha: Malý hrabáč je nenasyta!

Při posledním vážení hrabáček vážil 2968 gramů.
Při posledním vážení hrabáček vážil 2968 gramů. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

Velký apetit má mládě hrabáče kapského, které přišlo na svět před dvěma týdny v Zoo Praha. A tak sílí do pěkného cvalíka. Jeho váha už se od porodu zdvojnásobila.

Mrně se budí zhruba každé dvě hodiny a dožaduje se krmení. „Díky tomu každý den přibírá 160 gramů, a tak nyní váží bezmála tři kilogramy,“ raduje se kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová. Hrabáček se již také samostatně pohybuje v noře. Pod dohledem matky Kvídy zkoumá její okolí a také zkouší hrabat. Kvída je zkušená máma, která již odchovala tři potomky, přesto ji i s novorozencem budou chovatelé ještě několik dalších týdnů sledovat. Důležité je především pravidelné krmení.

Sedmkrát denně

Denně se mládě napije až sedmkrát. Pouze na mateřském mléce bude plně závislé ještě tři a půl měsíce, než začne ochutnávat stravu dospělých.

V roce dospělý

Od porodní váhy 1450 gramů se hmotnost může u dospělého hrabáče vyšplhat až k 50 kilogramům. Dospělosti dosáhne v jednom roce života, kdy se také osamostatní.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.