Epidemie covidu nabírá na síle: Bude léto s rouškami?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Epidemie covidu nabírá na síle: Bude léto s rouškami?!

Úřady tvrdí, že teď respirátory ani roušky povinně nařizovat nebudou. Ukáže ale čas...
Úřady tvrdí, že teď respirátory ani roušky povinně nařizovat nebudou. Ukáže ale čas... (Foto Aha! – J. Poláček, T. Tran)

Česko se znovu připravuje na nástup epidemie koronaviru. Počet nakažených výrazně roste, stejně jako pozitivita testů i počet lidí, kteří s covidem skončili v nemocnici. Počty hospitalizovaných se za týden zvýšil asi o třetinu zhruba na 200 pacientů. Co můžeme v nejbližší době čekat?

Za současným nárůstem jsou podle Státního zdravotního ústavu nakažlivější subvarianty BA.4 nebo BA.5 koronaviru omikron. Podle dosavadních zjištění sice nemají horší průběh onemocnění, proti původní variantě z čínského Wu-chanu jsou ale nakažlivější více než desetkrát. A právě tyto mutace u nás teď převládají. Podle náměstka ministra zdravotnictví Josefa Pavlovice vývoj epidemie u nás kopíruje vývoj v Evropě. V následujících týdnech – tedy až bude léto v plném proudu - tak podle něj budeme svědky dalšího nárůstu nemocných.

Bez omezení, ale...

Pavlovic také vyzval Čechy, kteří ještě nemají 3. posilující dávku vakcíny, aby si pro ni šli. „Poněvadž lidé, kteří jsou naočkovaní, nemají těžké průběhy. Takže zdravotní dopad do populace je zatím velice mírný,“ vysvětlil Pavlovec. Přestože v nemocnicích bylo s covidem kolem dvou set lidí, počet osob v těžkém stavu výrazně nepřibývá – ve čtvrtek jich v nemocnicích bylo sedm. Podle Pavlovice ale není nutné – aspoň teď – zavádět protiepidemická omezení. „Není důvod v tuto chvíli zavádět jiná než doporučená opatření,“ dodal. Ministerstvo doporučuje nosit roušku v nemocnicích či v domovech pro seniory.

Čtvrtá dávka od srpna

Vakcinační místa pro přeočkování 4. dávkou se podle ministerstva zdravotnictví otevřou v polovině srpna. Čtvrtá posilující dávka bude doporučena lidem nad 80 let a chronicky nemocným nad 65 let. „V tuto chvíli najdete seznam na našem portálu (koronavirus.mzcr.cz – pozn. red.). Je tam 350 očkovacích míst, což pevně věřím, je v současné poptávce dostatečná nabídka. Můžete si tam vybrat kde či jakou očkovací látkou. Doporučuji právě na tenhle web centrálního rezervačního systému jít a objednat se tam,“ řekl Aha! Pavlovic.

Víte, že...

...od začátku epidemie v březnu 2020 potvrdily laboratoře přes 3,9 milionu případů covidu? K tomu ministerstvo eviduje téměř 268 tisíc podezření na opakovanou nákazu, té u nás dosud podlehlo 40 318 lidí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.