STUDIE: PŘED COVIDEM NEJSME V BEZPEČÍ ANI PO VYLÉČENÍ. Hrozí noční můry a... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

STUDIE: PŘED COVIDEM NEJSME V BEZPEČÍ ANI PO VYLÉČENÍ. Hrozí noční můry a...

ilustrační foto
ilustrační foto (istockphoto.com)

Covid-19 nám nedá spát ani poté, co ho dostaneme z těla ven! Nová studie Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) přišla se závažným zjištěním. Virus po sobě zanechává poškozenou nervovou soustavu a negativně tak působí na náš spánek.

„Více než 30 procent respondentů zažívá po prodělaném covidu živé sny, 17 procent pak noční můry. Nejčastějším důsledkem je však nespavost,“ uvedl mluvčí NUDZ Jan Červenka. Zmíněné zdravotní problémy uvedlo dokonce 60 % účastníků výzkumu! „Byli to lidé bez ohledu na závažnost průběhu nemoci. Dlouhé trvání nespavosti pak může mít vliv na kvalitu života a psychickou i fyzickou výkonnost,“ řekla lékařka Tereza Dvořáková. Jak přesně poruchy spánku po prodělaném covidu vznikají, není jasné. Zřejmě jde o důsledek poškození nervové soustavy přímo virem, nebo o imunitní reakci těla.

Vyhledejte pomoc

Podle doktorky Dvořákové můžou podobné stavy předznamenávat závažnější neurologické choroby. Člověk by tedy neměl otálet s vyhledáním pomoci ve spánkové laboratoři. „Pokud vás trápí noční můry, nadměrně živé sny či jiné příznaky, můžete se obrátit přímo na NUDZ, kde stanovíme jasnou diagnózu a adekvátní léčbu,“ upřesnila lékařka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.