Životní a existenční minima: Kolik to teď bude? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Životní a existenční minima: Kolik to teď bude?

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje, aby se životní minimum od července zvýšilo na 4620 Kč.
Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje, aby se životní minimum od července zvýšilo na 4620 Kč. (Blesk: Michal Protivanský/Archiv Blesku)

Po pouhých třech měsících znovu vzroste životní minimum. Od 1. července vláda zvýší částku o 8,8 procenta. Na různé dávky by díky tomu mohlo dosáhnout až 40 tisíc dalších potřebných.

Zatímco uplynulé české vlády zvyšovaly životní a existenční minimum s odstupem let, kabinet Petra Fialy (57, ODS) k tomu kvůli inflaci přistupuje v letošním roce už podruhé. Naposledy v dubnu, kdy se obě částky zvedly o 10 procent. Od 1. července pak porostou o dalších necelých 8 procent. Životní minimum vzroste příští měsíc ze současných 4250 u jednotlivce na 4620 korun, existenční pak z nynějších 2740 na 2980 korun.

„Rozšiřuje se tím okruh osob, doteď jich bylo zhruba 360 tisíc, kteří mohli čerpat podpory navázané právě na životní existenční minimum. Předpokládáme, že okruh těch osob bude okolo 400 tisíc, to znamená těch nejzranitelnějších,“ řekl včera po jednání kabinetu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (41, KDU-ČSL). Minimum slouží pro stanovení nároku na dávky i pro výpočet některých podpor, jako jsou doplatek na bydlení, dávka mimořádné okamžité pomoci či přídavků na děti.

15 tisíc za uprchlíky

Lidé, kteří u sebe ubytovávají uprchlíky, budou od července čerpat státní podporu podle nových pravidel. Tzv. solidární příspěvek za ubytování uprchlíků bude – podle počtu ubytovaných – 5 tisíc až 15 tisíc Kč za byt na měsíc, za pokoj pak maximálně do 9000 Kč.

Zeman úřadoval

Prezident Miloš Zeman (77) podepsal několik důležitých norem:

  • Jednorázový příspěvek 5 tisíc korun – rodiny, jejichž loňské příjmy nepřevýšily jeden milion korun hrubého, budou dostávat od srpna jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě do 18 let věku. Ty domácnosti, které již dnes pobírají příspěvky na děti, dostanou příspěvek automaticky. Ostatní o něj musí zažádat.
  • Megaúřad s odkladem – změna nového stavebního zákona o rok odkládá vznik nově zřizovaného Nejvyššího stavebního úřadu a pod ním organizovaných krajských stavebních úřadů. Tyto úřady měly začít fungovat pod státem od poloviny příštího roku a měly nahradit dosavadní obecní stavební úřady.
  • Jednodušší příspěvek na bydlení – příjemci příspěvku na bydlení budou dokládat příjmy a výdaje jednou za půl roku, nikoli každého čtvrt roku jako doposud. Úřady budou dávku přiznávat na dobu neurčitou a lidé o ni nebudou muset žádat každý rok znovu. Od 1. července také půjde o dávku žádat on-line.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.