FINANČNÍ RÁDCE: Co dělat, aby závěť platila | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

FINANČNÍ RÁDCE: Co dělat, aby závěť platila

ilustrační foto
ilustrační foto (Shutterstock)

Závěti zažívají v poslední době boom. Tisíce lidí tak využívají možnosti udělat si pořádek ve vztazích i financích. Zároveň ale často dělají při sepsání závěti zbytečné chyby.

1) Závěť si sepíšete sami a nikomu o ní neřeknete

Zákon nabízí možnost sepsat si závěť doma. Jenže na rozdíl od té sepsané u notáře (musí ji zapsat do centrální Evidence právních jednání pro případ smrti) se vůbec nemusí stát součástí dědického řízení. „Závěť sepsaná doma nemusí být vůbec nalezena (a objeví se až po letech), nebo ji třeba najde někdo, komu její znění nevyhovuje – tedy nedědí tak, jak očekával. Její nález tak zatají a závěť zničí,“ vysvětluje Mgr. Radim Neubauer, prezident Notářské komory ČR.

2) Vydědíte děti bez splnění podmínek

Vydědění není nic jednoduchého, řídí se zákonem. „Závětí lze z okruhu dědiců vyřadit manželku, ne však děti. Ty mají právo aspoň na povinný díl vyplácený v penězích dědicem ze závěti,“ říká notář Neubauer. Vydědit potomky je možné jen ze zákonných důvodů (např. zůstaviteli neposkytli pomoc v nouzi, žijí trvale nezřízeným životem apod.). Špatně sepsané vydědění jen vše zkomplikuje a děti budou stejně dědit.

3) Spolehnete se na ústní sliby

Chcete něco odkázat přátelům a kamarádům? I kdyby se jednalo o album fotek nebo prstýnek z pouti, nespoléhejte na ústní domluvu se svými potomky. Jistotu, že vaše přání budou splněna, zaručí správně sepsaná závěť.

4) Chybí vám svědci

Nenapsali jste poslední vůli vlastnoručně, ale na psacím stroji nebo počítači? Pak ji musíte podepsat za přítomnosti dvou svědků, jinak bude neplatná. Navíc takové závěti bývají nejčastěji napadány. „Zůstavitel totiž bývá neúspěšnými potenciálními dědici nařčen z nesvéprávPRAHA nosti v době sepsání závěti,“ uvádí notář.

5) Nesplníte zákonné formality

Pokud sepisujte závěť sami doma, tak aby byla platná, musí splňovat formální požadavky. Jinak může být kvůli nějaké chybě z pozůstalostního řízení vyřazena (např. zapomenete uvést datum sepsání závěti nebo se nepodepíšete).

6) Určíte nesmyslné podmínky

Podle nového občanského zákoníku je sice možné dědictví podmínit, podmínky je ale třeba přesně specifikovat. Když např. odkážete dům synovci pod podmínkou, že vystuduje vysokou školu, musíte uvést, dokdy ji musí vystudovat, co bude s domem do té doby, i to, komu bude dům patřit, když synovec nevystuduje. Navíc musí být uvedeno, kdo a z čeho hradí platební povinnosti (daň z nemovitosti, platby za energie atd.)

7) Máte chaos v účtech

Máte několik bankovních účtů a různé pojistky? Tak si v nich udělejte pořádek. „V pozůstalosti se obvykle objeví i různé smlouvy či platební karty k účtům. Chybí-li ale k některému účtu nebo pojistce tyto dokumenty, znesnadňuje notáři pátrání zákon,“ upozorňuje Mgr. Neubauer. Čeští notáři nemají přístup do centrálního registru účtů ČNB a museli by kvůli pozůstalosti obeslat s žádostí všech zhruba 50 v ČR licencovaných bank a pojišťoven a čekat na odpovědi. Dědicové se tak vůbec nemusejí dozvědět o všech penězích zesnulého a mohou přijít o část dědictví.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.