Finanční rádce Aha! Jak si zvolit správný účet | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Finanční rádce Aha! Jak si zvolit správný účet

ilustrační foto
ilustrační foto (Shutterstock)

Češi začali výrazně šetřit. Podle některých dat dokonce nejvíce v novodobé historii. Někdy ale dělají chyby při výběru toho správného bankovního účtu.

Spoření patří k nejoblíbenějším způsobům, jak uchovat peníze pro budoucnost. Je snadno dostupné, srozumitelné a na rozdíl od investic přináší naprosto minimální rizika. Může navíc představovat příjemný finanční polštář pro horší časy. Mezi jednotlivými typy spoření ale existují zásadní rozdíly.

Běžný účet

Základní nástroj pro správu vašich financí. Neměl by sloužit k »syslení« peněz, ale naopak usnadnit manipulaci s nimi. Peníze na účet můžete vkládat převodem z jiného účtu, hotovostně na přepážce nebo pomocí vkladomatu. K účtu banky nabízejí platební kartu, případně další služby (kreditní kartu, možnost využití úvěru či různé druhy pojištění).

RADA: Ptejte se na cenu Platíte za běžný účet? Většinou platíte za nějaké nadstandardní služby, které v jeho rámci používáte. Zvažte, jestli je opravdu využíváte, anebo jej stli stejné služby nemůžete jinde získat zdarma.

Spořicí účet

Vyplatí se pro pravidelné či dlouhodobé odkládání peněz. „Založení je velmi jednoduché. Pokud už máte u banky běžný účet, spořicí variantu lze často sjednat online. Oproti běžnému účtu získáte výhodnější úročení peněz. Výnos z úroků banka obvykle připisuje každý měsíc,“ vysvětluje Irena Jandíková z Max banky. U některých bank lze založit rovnou pouze účet spořicí. Platební kartu k němu obvykle nedostanete, ale peníze máte stále k dispozici a můžete je libovolně převádět i vybírat.

RADA: Mrkněte na pásma úročení Pozor na tzv. pásma úročení (při jejich překročení se mění úroková sazba). Počítejte také s tím, že úrok není »definitivní «. „Úroková sazba na spořicím účtu může kolísat. U spořicích účtů totiž banky sazby nastavují podle svých potřeb a v závislosti na úrokových sazbách nastavených Českou národní bankou,“ popisuje Eva Šulcová z Banky Creditas.

Termínovaný účet

Na termínovaný účet (vklad) se peníze vkládají na určité, předem dané období. Obvykle je není možné před lhůtou splatnosti vybrat, pokud ano, tak se sankčními poplatky. „Výhodou termínovaného vkladu je pevně smluvená úroková sazba, která se po celou dobu uložení peněz nemění. S tím souvisí i možnost vyššího výnosu, a to při zachování minimálního rizika,“ popisuje Eva Šulcová.

RADA: Úrok se zvyšuje s délkou splatnosti Konkrétní výše úrokové sazby termínovaného vkladu obvykle závisí na době splatnosti. Výhodou ale je, že přesně víte, jaký výnos termínovaný vklad přinese.

RIZIKO JE MINIMÁLNÍ

Ať už jsou peníze uložené na jakémkoli účtu, jsou ze zákona pojištěné, a to až do výše 100 tisíc eur. „Pojištění pokrývá jak vklady, tak úroky. Zároveň se limit 100 tisíc eur vztahuje na součet všech klientových peněz, které má u dané banky. Tedy například součet částek na běžném a spořicím účtu i termínovaném vkladu,“ připomíná Irena Jandíková.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.