80 let od heydrichiády. Ležáky: Masakr ve stínu Lidic | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

80 let od heydrichiády. Ležáky: Masakr ve stínu Lidic

Ležáky před vypálením...
Ležáky před vypálením... (Foto pro Aha! – Východočeské muzeum Pardubice, Luděk Vojtěchovský)

Relikvii s děsivou historií ukázalo pardubické muzeum k 80. výročí heydrichiády. Je to zavírací nůž gestapáka Waltera Lehneho (†54), který měl na rukou krev stovek popravených včetně lidí z vyhlazených Ležáků.

Kudlu měl jeden z největších zločinců nacismu z dílny pardubického nožíře Piskory. Ten k hlavní čepeli, která měřila přes 10 centimetrů a byla zbroušená do tvaru dýky, připojil malý nožík plnící funkci pojistky. Dále přidal pilku a vývrtku. „Střenka byla vyrobena z parohoviny,“ doplnila mluvčí pardubického muzea Kateřina Procházková Skůpová.

Tubera byla rychlejší

Muzeum zavírací nůž získalo v 90. letech od stařičkého účetního, který ho u Piskorů koupil z druhé ruky. „Bylo mu sděleno, že si jej tam Walter Lehne dal na jaře roku 1945 do opravy a do konce války si už nůž nestihl vyzvednout, protože zemřel na tuberkulózu,“ uvedl muzejní historik novověku a správce Militária Jan Tetřev.

Četl rozsudky smrti

Walter Lehne působil jako vrchní kriminální tajemník na pozici zástupce velitele služebny pardubického gestapa, a byl prý dokonce bezcitnější a brutálnější než jeho nadřízený Gerhard Clages. Společně v rámci msty za útok na Heydricha vymýšleli a organizovali popravy lidí u bývalé vily »Zámeček« v Pardubicích, kde od června do července roku 1942 bylo zastřeleno 194 lidí. Těm Lehne před povelem k palbě četl rozsudky.

Velitel služebny Gerhard Clages (vlevo) a Walter Lehne, kterému zavírací nůž patřil.

14 dní po Lidicích

Ležáky byly vypáleny 14 dní po vyhlazení Lidic. Šlo o nacistickou odplatu za to, že v ní byla ukrývána vysílačka Libuše parašutistické skupiny Silver A. Ta spolupracovala na atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Ležácké chtěl upálit?

Clages s Lehnem měli také rozhodující podíl na vyhlazení Ležáků 24. června roku 1942. Podle zápisků jednoho příslušníka gestapa velitel navrhl, aby ves s téměř 60 obyvateli byla vyhozena do povětří, ale kvůli technické náročnosti to zavrhl a rozhodl o jejím vypálení. Lehne podle nich chtěl ležácké ponechat v domech a pak vše zapálit. Nakonec dospělé nechali na Zámečku zastřelit a 11 dětí dali zplynovat. Přežily jen dvě malé sestry.

Popraviště u Zámečku v Pardubicích.



Přečtěte si
Lescot Jones
17. 6. 2022 • 13:41

Potřebuješ půjčku???? Osobní půjčky nebo Podnikatelské půjčky???? Mluvte o tom se mnou. KONTAKTNÍ JMÉNO: Pan Petr Buzek, V případě zájmu nás prosím kontaktujte na::­::::pe­trbu­zeklo­anfir­m@gma­il.com
Whatsapp nyní: +639451256230

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.