5 druhů, které dokážou zatočit s vašimi kily: Zelenina na hubnutí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

5 druhů, které dokážou zatočit s vašimi kily: Zelenina na hubnutí

Červená řepa
Červená řepa (istock.com)

Všichni určitě víte, že zelenina je bohatá na vitamíny, minerální látky, antioxidanty a vlákninu, která dokáže dobře zasytit. A samozřejmě je i skvělým pomocníkem při hubnutí, protože má velice málo kalorií. Která zelenina je v boji s tloušťkou nejlepší?

1) Brokolice

Brokolice je bohatá na vlákninu a bílkoviny. Ve 100 g syrové brokolice je jí okolo 3 gramů. Vláknina s bílkovinou na delší dobu zasytí. „Pokud sníte jeden šálek syrové brokolice, do těla vpravíte až 41 mg vápníku a 79 mg vitaminu C,“ říká Věra Burešová, výživová poradkyně center Naturhouse. Víte, že... ...brokolice je i zdrojem chromu a koenzymu Q10?

2. Špenát

Špenát obsahuje obrovské množství živin a ochranných látek „Syrový špenát má v sobě kyselinu šťavelovou, kterou organismus využívá k podpoře střevní peristaltiky. Jeho konzumace snižuje riziko onemocnění srdce a cév,“ tvrdí fitness trenérka Markéta Brožová. Víte, že... ...špenát obsahuje nadprůměrné množství vitamínu A, vitaminů skupiny B, vitaminu C a také draslíku, mědi, železa, hořčíku, manganu a vlákniny?

3. Červená řepa

Tato zelenina obsahuje výživné látky, které pomáhají chránit vnitřní orgány, zlepšují srdečně cévní zdraví a je prevencí mnoha chorob. Z hlediska hubnutí je řepa prospěšná, protože výrazně podporuje detoxikační procesy v těle, funkci jater a čistí krev. Je bohatá na vitamin C, kyselinu listovou, mangan a draslík. Víte, že... ...díky obsahu velkého množství dusnatých látek dokáže červená řepa povzbudit i mozkovou aktivitu?

4. Fenykl

Sladký zeleninový fenykl můžete nakrájet do salátu, dusit i zapékat. Je křehký a voňavý, dietní a přitom chutný! U nás není tolik populární jako například v Itálii. Přitom je důležitým zdrojem vlákniny, kyseliny listové a draslíku. Víte, že... ...už staří Řekové ho využívali při trávicích potížích, k léčbě ledvin a jater, a dokonce i jako zbraň proti obezitě.

5. Zelí

Zelí je výborným zdrojem vitaminu C a vlákniny. To červené obsahuje větší množství vlákninu, mangan, provitaminu A, draslíku a dvojnásobně železa. Víte, že... ...v červeném zelí obsažený selen má široký rozsah léčebných účinků? Bílé zelí zase obsahuje všechny vitaminy B-komplexu, který působí proti stresu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.