Opičí neštovice v Evropě: Už je hlásí 10 států starého kontinentu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Opičí neštovice v Evropě: Už je hlásí 10 států starého kontinentu

Při nákaze se i v obličeji postupně objevují flíčky, pupínky, puchýřky a strupy.
Při nákaze se i v obličeji postupně objevují flíčky, pupínky, puchýřky a strupy. (Foto The Sun, FN Bulovka)

Opičí neštovice, infekční onemocnění z černého kontinentu, si razí cestu Evropou. Hrozí další pandemie? První podezření řešila už i infekční klinika pražské Fakultní nemocnice Bulovka, výsledek byl naštěstí negativní.

První případ v Evropě byl zaznamenán 7. května ve Velké Británii. Od té doby se nákaza rozšířila do Španělska, Portugalska, Itálie, Nizozemska, Švédska, Belgie, Německa, Francie, Rakouska. V zámoří jsou marodi v USA, Kanadě a Austrálii. Ve Velké Británii je jedním z pacientů malé dítě, jež má být v ohrožení života...

Onemocnění, které bylo vůbec poprvé zaznamenáno v roce 1970 v Demokratické republice Kongo, se předává z člověka na člověka fyzickým kontaktem včetně sexuálního styku. Ze zvířete na člověka například kousnutím. Mezi první příznaky podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) patří horečka, zimnice, bolesti hlavy nebo svalů, po jednom až třech dnech se objeví typická vyrážka. Nemoc ohrožuje zejména lidi s oslabenou imunitou, obvykle ale nemá vážný průběh. Léčba spočívá v ulevování od příznaků, u těžších průběhů se používají antivirotika. Pozitivní je, že ochranu, i když ne stoprocentní, poskytuje očkování proti pravým neštovicím.

Izolace 21 dní

Nemocným lékaři nařizuji izolaci na 21 dní. Sama nemoc obvykle trvá dva až čtyři týdny, většina pacientů se uzdraví. Studie z Afriky prokázaly smrtnost asi 3,6 %, u neočkovaných proti pravým neštovicím až deset procent. Ohroženi jsou zejména lidé s oslabenou imunitou, smrtnost je vyšší u dětí a mladých dospělých.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.