Před 80 lety nacisté zatkli a popravili 12 Plzeňanů: Nálet na Škodovku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Před 80 lety nacisté zatkli a popravili 12 Plzeňanů: Nálet na Škodovku

Manželé František a Karolína Královi.
Manželé František a Karolína Královi. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka, Wikipedie)

Pomáhali parašutistům s přípravou bombardování Škodovky, kde se vyráběly zbraně pro německou armádu. Nacisté ale 12 Plzeňanů pochytali a popravili. Od akce Canonbury, širší součásti operace Anthropoid, jejímž hlavním cílem byla likvidace Reinharda Heydricha (*1904 – †1942), uplynulo 80 let.

Na jaře roku 1942 se situace na frontě pro spojence nevyvíjela nijak dobře. Němcům v bojích pomáhaly české zbrojovky. Šlo hlavně o plzeňskou Škodovku, která dodávala dělostřelecké granáty, tanky, silniční vozidla a desetitisíce děl. Na československou vládu v Londýně se snášely výtky spojenců. Vznikl tak plán na bombardování Škodových závodů s názvem Canonbury.

Plzeňská pomoc

Provést zaměření měli parašutisté, kteří seskočili na území protektorátu. Už v prosinci 1941 to byli Jan Kubiš (*1913 – †1942) a Jozef Gabčík (*1912 – †1942). „Ti našli útočiště v bytě policejního inspektora Václava Krále v Plzni. Bez jeho pomoci by se tehdy neobešli,“ řekl Aha! bývalý primátor Plzně a ministr kultury Martin Baxa (46, ODS). Následovali další výsadkáři, jimž pomáhali další Plzeňané. Sami tím riskovali život.

Bez úspěchu

Akce Canonbury se uskutečnila v noci z 25. na 26. dubna a zúčastnili se jí čtyři parašutisté Jan Kubiš (*1913 – †1942), Adolf Opálka (*1915 – †1942), Josef Valčík(*1914 – †1942) a Karel Čurda (*1911 – †1947). Jejich úkolem bylo zapálit signální ohně a navést bombardéry na cíl. Nálet byl ale neúspěšný, i kvůli špatné viditelnosti. Zrádce Karel Čurda pak později udal na gestapu Plzeňany, kteří parašutistům pomáhali. „Celkem Němci pozatýkali 12 lidí. Všechny je pak 24. října 1942 popravili v koncentračním táboře Mauthausen,“ dodal Baxa. V mázhausu plzeňské radnice můžete nyní zhlédnout výstavu k operaci Canonbury.

Kurýrovali Gabčíka

Po příchodu Gabčíka a Kubiše do Plzně 30. prosince 1941 jim poskytl ubytování policejní inspektor Václav Král. Do odboje byla zapojena i manželka Pavla a dcera Helena. Gabčík si několik dní u nich léčil zranění nohy, které utrpěl při seskoku. Počkal zde na falešné dokumenty. Po odchodu parašutistů rodina pomáhala při organizování akce Canonbury. 

Zapaloval signalizační ohně

Obchodník s konfekcí Vojtěch Kučera pomáhal při akci Canonbury zapálením signalizačních ohňů před útokem britského letectva. Poskytl ubytování Čurdovi, Kubišovi, Opálkovi a Valčíkovi před náletem i po něm. V odboji pracovala i jeho žena Marie a dcera Věra. 

Smrt za ubytování

Manželé Aloisie a Jiří Hrdličkovi ubytovali parašutisty před akcí Canonbury. Ti jejich adresu dostali od manželů Františka a Karolíny Králových. Všechny nacisté popravili. 

Zkontaktoval Prahu

Parašutisté potřebovali kontakt na odbojáře v Praze. Zde měli provést svůj hlavní úkol. Adresu dalších odbojářů v Praze jim poskytl policejní inspektor ve výslužbě Jan Bejbl. Jeho i manželku Antonii zadrželo gestapo. 

Přežila teror nacistů

Jedna z mála, která teror nacistů přežila, byla Marie Žilanová. Ta ukázala Kubišovi sídlo plzeňského gestapa a objekt restaurace Tivoli, kterou wehrmacht využíval jako svůj klub. Právě tady se Žilanová a Věra Kučerová scházely s Janem Kubišem a Jozefem Gabčíkem. Díky statečnosti rodiny Kučerových nebyla prozrazena a dožila se konce války. Později žil v Praze pod změněným jménem Karl Jerhot, pracoval pro gestapo jako agent provokatér. Po osvobození byl v květnu 1945 dopaden odsouzen k trestu smrti.

Víte, že...

...zrádce parašutistů Karel Čurda se neúspěšně pokusil o sebevraždu? Později žil v Praze pod změněným jménem Karl Jerhot, pracoval pro gestapo jako agent provokatér. Po osvobození byl v květnu 1945 dopaden odsouzen k trestu smrti.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.