Glaukom, tichý zloděj zraku: Odborníci radí prevenci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Glaukom, tichý zloděj zraku: Odborníci radí prevenci!

Vlevo je ukázka zdravého vidění, vpravo je vidění člověka s glaukomem.
Vlevo je ukázka zdravého vidění, vpravo je vidění člověka s glaukomem.  (Foto scom, Lexum, NeoVize)

Zelený zákal (glaukom) patří mezi nejzákeřnější oční onemocnění. Dlouhou dobu probíhá bez výraznějších příznaků a není výjimkou, že pacient přijde o 40 procent zraku, než některý z projevů zaregistruje. Na nebezpečí choroby každoročně upozorňuje Světový týden glaukomu, který začíná právě dnes.

Proč se mu říká tichý zloděj zraku? Protože až polovina nemocných neví, že jím trpí. Zelený zákal se vyvíjí velmi pomalu a často je odhalen při rutinním očním vyšetření. V České republice se s ním potýká přibližně 350 000 lidí.

Příznaky

  • Nejprve dochází k malým, téměř nepostřehnutelným výpadkům v zorném poli.
  • Výpadky jsou již nepřehlédnutelné.
  • Postižený ztrácí periferní vidění a místo některých lidí a předmětů již vidí pouze stíny a černé skvrny.
  • Pacienti s akutnějšími formami glaukomu vnímají duhové kruhy kolem jasných světel a trpívají specifickými bolestmi hlavy.

Může ohrozit i vás

Pokud se ve vaší rodině zelený zákal již vyskytl, buďte ostražití. „Rozvoj zeleného zákalu může ovlivnit nejen dědičnost, více ohroženi jsou jím také diabetici,“ vysvětluje MUDr. Eva Jerhotová z Oční kliniky NeoVize Praha. Podstatným rizikovým faktorem je též přibývající věk; glaukomem trpí nejčastěji lidé nad 65 let. Často se ovšem objevuje i u lidí ve věku 40 – 50. „Glaukom se může objevit i u dětí. Jedná se často o vrozené formy onemocnění, mnohdy s genetickým podkladem. Ale i mladí dospělí mohou mít určité formy glaukomu, kdy průměrný věk v době diagnózy bývá okolo 30 let,“ uvádí MUDr. Marek Fichtl z Oční kliniky VFN a prezident České glaukomové společnosti.

Jak nemoci předejít

„Nejúčinnějším nástrojem v boji s glaukomem je prevence. Dospělým se doporučuje podstoupit komplexní vyšetření zraku minimálně ve čtyřicátém roce života,“ říká MUDr. Martin Fučík z oční kliniky Lexum Praha Budějovická.

Léčba

Nejběžnější léčbou glaukomu je pravidelné kapání očních kapek či kombinace různých kapek. Pokud toto nezabere, přistoupí se k laserové nebo chirurgické operaci oka. Zákrokem se sníží nitrooční tlak na takovou hodnotu, která nebude vyvolávat další poškození zrakového nervu. Právě snaha předejít poškození zraku, či dokonce oslepnutí, je i cílem Světového týdne glaukomu.

Přečtěte si
kristýna ryglová
24. 9. 2023 • 21:12

Já chodím na kontrolu s očima jednou za dva roky. Už se mi další kontrola blíží, tak jsem zvědavá, jak dopadnu. Naposledy mi naměřili trochu víc dioptrií na levém oku, tak jsem si pak koupila nové brýle z http­s://ww­w.ho­tove­bryle­.cz/ a dobře mi sedí a vidím pořád dobře, tak snad mi dioptrie nepřibily.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.