Vzácný motýl z jižní Moravy se objevil na Domažlicku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Vzácný motýl z jižní Moravy se objevil na Domažlicku!

Motýl hnědásek podunajský.
Motýl hnědásek podunajský. (Foto pro Aha! – Jaroslav Frouz, AOPK)

Nový druh motýla se objevil v Českém lese na Domažicku už loni. Ale až nyní genetická analýza potvrdila, že jde o vzácného hnědáska podunajského. Motýla nalezli účastníci exkurze do přírody loni v létě.

Ti se vydali po mezích, pastvinách a loukách z Černé řeky na Jindřichovu Horu. „Zlom nastal, když zpozorovali netypické hnědásky jitrocelové, kteří nesli neobvyklé vnější znaky,“ řekla zooložka Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Zuzana Blažková. Z pořízených fotografií se ale nezjistilo, o jaký druh motýla přesně jde. „Dva exempláře jsem odchytila pro srovnávací preparaci a genetickou analýzu,“ uvedla Zuzana Blažková. Zjistilo se, že motýlem je kriticky ohrožený hnědásek podunajský. „Dosud se předpokládalo, že se vyskytuje jen v lesostepích jižní Moravy. Nález z Českého lesa tak lze považovat za senzaci,“ dodala zooložka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.