Tohle nám vláda slíbila: Reforma penzí do dvou let, levnější stavby i bohatší učitelé? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Tohle nám vláda slíbila: Reforma penzí do dvou let, levnější stavby i bohatší učitelé?

Premiér Petr Fiala (ODS) během rozhovoru pro Blesk (20.12.2021)
Premiér Petr Fiala (ODS) během rozhovoru pro Blesk (20.12.2021) (Blesk:Tonda Tran)

Česko má podle premiéra Petra Fialy (57, ODS) patřit mezi nejvyspělejší státy světa. A dostat ho tam má závazný plán, který vláda včera zveřejnila a příští týden s ním bude žádat Sněmovnu o důvěru. Co se v programovém prohlášení mimo jiné píše?

Solární mocnost

Elektřinu ze slunce považuje vláda za klíčový obnovitelný zdroj energie, proto ho chce dál rozvíjet. „Přispějeme ke zřízení nových fotovoltaických zařízení na minimálně sto tisících střech do roku 2025.“

Příprava na euro

Ačkoli vláda zatím jednotnou evropskou měnu zavádět nechce, »co nejdříve« hodlá splnit tzv. maastrichtská kritéria, která jsou předpokladem pro přijetí eura. Ještě předtím chce ale umožnit vést účetnictví a daňovou evidenci v eurech.

Cizicům dá práci

Bez cizinců se naše ekonomika neobejde, vláda chce jejich zaměstnávání usnadnit. „Otevřeme trh práce zájemcům o práci ze třetích zemí, zajistíme digitalizaci a výrazné zrychlení procesu vyřizování žádostí o pracovní povolení.“

Péče o děti

„Rozšíříme nabídku služeb pro děti, zachováme dětské skupiny a podpoříme služby a péči o nejmenší děti, zvýšíme kvalitu a dostupnost těchto služeb,“ slibuje kabinet. Vedle toho by se péče o ohrožené rodiny, kterou dnes mají na starost tři ministerstva, měla sjednotit pod rezort práce a sociálních věcí (MPSV) Mariana Jurečky (40, KDU-ČSL).

Přehled o úřednících, pak vyhazovy

„Na základě inventury všech agend státu do konce roku 2022 představíme konkrétní plány na snížení počtu úřednických míst. Zbytečné úřední úkony zrušíme a potřebné služby zefektivníme.“ Do toho by ještě měly projít revizí platové tabulky, aby „mohla veřejná správa zaměstnávat špičkové odborníky dle situace na trhu práce“.

Důchodová reforma! Že by?

Důchodovou reformu, na které si už několik předchozích vlád vylámalo zuby, chce tato předložit do konce roku 2023. Důchody se mají skládat ze tří složek. „Základní složka se zvýší a bude reflektovat požadavky na důstojnost života ve stáří a finanční možnosti státu. Zásluhová složka bude vycházet z odvodů do pojistného systému a počtu vychovaných dětí. Dobrovolná složka bude zřízena ve formě státního nebo veřejnoprávního fondu, inspirovaná zahraničními zkušenostmi.“ To ale není vše. Bonus za vychované děti mají dostat již současné poživatelky důchodů, zvýšit se mají vdovské a vdovecké důchody.

Plán pro školství

Pro letošek vláda schválila růst platů učitelů jen o 2 procenta, do budoucna ale hodlá být ke školským pracovníkům štědřejší. „Garantujeme kvalitní platové ohodnocení pedagogických pracovníků a udržíme jejich platy na úrovni 130 % průměrné hrubé měsíční mzdy. Do konce roku 2023 pak mají projít revizí rámcové vzdělávací programy, čímž by se kvalita výuky měla zlepšit. Skončit má biflování, žáci se mají soustředit na porozumění (kon)textu.

Deset tisíc bytů ročně

Vláda předpokládá, že díky změně podmínek výstavby se do konce volebního období bude stavět až 10 tisíc nájemních bytů. K tomu bude třeba změnit i stavební zákon, jeho novela má být hotova do poloviny letošního roku. Vláda také plánuje snížit DPH na výstavby a rekonstrukce bytů a domů z patnácti na 10 procent.

50 kilometrů za rok

Do roku 2025 se má česká dálniční síť rozrůst o 200 nových kilometrů, tedy »tempem« 50 kilometrů ročně. Do konce roku 2025 už má fungovat obchvat Českých Budějovic a další úseky D3, prodloužit se mají dálnice D4, D6, D49 nebo D55. Navíc na „úsecích dálnic vybavených moderní telematikou bude možné zvýšit povolenou rychlost až na 150 km/h za podmínek dobré viditelnosti a provozu“. Na železnici by se mělo zmodernizovat 290 kilometrů tratí, výstavba vysokorychlostní železnice je prioritou. A jak to bude se slevami pro důchodce a studenty do 26 let? Ty vláda úplně rušit nechce, do poloviny letošního roku chce systém zrevidovat.

Ústavně chráněná voda

Prioritou kabinetu v otázce ochrany přírody je zadržování vody v krajině. „Ochranu vody a jejích zdrojů považujeme za národní zájem, a proto do konce roku 2022 předložíme návrh na ústavní ochranu vody.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.