MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ VÁLEK: Odložit respirátory? Počkáme si! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

MINISTR ZDRAVOTNICTVÍ VÁLEK: Odložit respirátory? Počkáme si!

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) během rozhovoru pro Blesk (6. 1. 2022)
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) během rozhovoru pro Blesk (6. 1. 2022) (Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC)

Novopečený šéf rezortu zdravotnictví Vlastimil Válek (61, TOP 09) má na talíři boj s novou mutací onemocnění covid-19 známou jako omikron. Tvrdí ale, že na plošné restrikce, kterými pandemii řešila předchozí vláda, nedojde. Podívejte se na ty nejzajímavější věci, které řekl v rozhovoru pro Blesk.

Žádný lockdown

Ministr si je jistý, že je tak dobře připraven na omikron, že další lockdown nehrozí. A to ani když by byly kvůli rychlosti šíření téhle varianty plné špitály. „Ve chvíli, kdy mám přetížené nemocnice a já vyhlásím lockdown a zakážu jezdit mezi kraji jako minulá vláda, tak jsem selhal, nepřipravil jsem opatření s dostatečným předstihem a nevím, kam dál,“ řekl. V šuplíku má prý jediný plán krajní nouze, a to omezit třeba na týden při velkém zatížení nemocnic všechny neakutní výkony, aby se špitály mohly věnovat pouze covidu.

Povinné vakcíně ne

I když kudy chodí, apeluje na lidi, aby se očkovali, protože jen to je spolehlivě ochrání před špatným průběhem, chce změnit vyhlášku minulé vlády a zrušit povinné očkování pro lidi 60+. Důvodem jsou mu medicínská pravidla. „Když chcete naočkovat všechny lidi, musíte umět argumentovat, že se pak zbavíte té nemoci. Ale my teď vidíme, že ani po třetí dávce se země, které mají vysokou proočkovanost, nemoci neumí zbavit, protože s každou novou mutací se objevuje nová výzva,“ tvrdí Válek, který je povoláním lékař. Povinné »pigáro« pro všechny pracující ve zdravotnictví ale ve vyhlášce nechá.

S »hadrem« na věčné časy?

Vakcína fungující na všechny mutace, účinný lék anebo vyhasnutí viru. To jsou jediné tři možnosti, které Válek vidí, aby se mohly nejen Česko, ale i svět, vrátit do normálu. Do té doby respirátory nevyhazujte. S teplejším počasím je snad aspoň na chvíli odložíte. „Pokud vše bude pokračovat dobře, omezíme opatření někdy na jaře, na sklonku léta. Doufám ale, že si zvykneme, že v sezonách, kdy vrcholí respirační onemocnění, a nejde jen o covid, respirátory nosit budeme. Že se stanou standardem třeba v hromadné dopravě,“ říká na rovinu Válek.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.