Unikátní výstava na zámku v Holešově: Půjdem spolu do Betléma... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Unikátní výstava na zámku v Holešově: Půjdem spolu do Betléma...

Svatá rodina z jednoho kmene od Martina Cigánka z Valašských Klobouk.
Svatá rodina z jednoho kmene od Martina Cigánka z Valašských Klobouk. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Galerie za sklem. Tak nazývají v Holešově na Kroměřížsku prostory v arkádách zámku, kde je nyní výstava betlémů. Nabízí práce tvůrců z jižní a východní Moravy nebo z Valašska.

Lidé, kteří na nádvoří zavítají, načerpají inspiraci a uvidí práce současných i již nežijících moravských řezbářů. „Hned jsme věděli, že tuto tradiční výstavu uděláme opět za skly. Loni to bylo z nouze, ale ohlas byl značný. Doufám, že i letos uděláme lidem radost,“ uvedl ředitel tamního kulturního střediska Karel Adamík. Vystaveny jsou jen řezbované práce. Pořadatelé je zapůjčili od aktivních řezbářů a sběratelů. Tři modely pochází z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Betlém valašského řezbáře z Halenkova-Dinotic na Vsetínsku Josefa Heji (1902 – 1985) a dvou současníků Zdeňka Matyáše z Valašských Klobouk a Jana Cvešpera ze Slavičína.

Víte, že...

...jednotlivá díla jsou různorodá? K vidění jsou betlémy vyřezané a rozložené tradičně na jednotlivé figurky, skříňové, reliéfy a basreliéfy.

Teplé barvy Vánoc

Atmosféru expozice vykouzlila Lenka Jagošová (45). Vše naaranžovala v tradičních teplých barvách českých vánoc – červené, zelené a zlaté. Pomyslně přijedete starým, ale krásným koňským povozem a červenými vstupními dveřmi vejdete do útulného domu. „Projdete vyzdobenou kuchyní, pokojem s krbem, ložnicí s postelí a odjedete na starých saních,“ usmívala se Lenka, která si potrpí na ruční práci a hlavně detailech. „Jsou tu šité, netradiční řetězy s vlaječkami s vánočními vzory. Napekla jsem perníčky v podobě domečků s vitrážemi v oknech a hvězdiček, prostory zdobí několik věnců,“ přiblížila.

Betlémy galerie za sklem

  • Kdy? Denně kromě Štědrého dne od 9 do 19 hodin až do 7. ledna
  • Kde? Nádvoří zámku Holešov
  • Za kolik? Zdarma

 

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.