Světový unikát v Olomouci: Modely podle návrhů renesančního génia da Vinciho! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Světový unikát v Olomouci: Modely podle návrhů renesančního génia da Vinciho!

Na výstavě nesmí chybět Mona Lisa, tato na rozdíl od originálu i s malířskou paletou.
Na výstavě nesmí chybět Mona Lisa, tato na rozdíl od originálu i s malířskou paletou. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink, město Blansko)

Dřevěné modely zhotovené podle návrhů Leonarda da Vinciho (1452 – 1519) mohou obdivovat návštěvníci obchodní galerie Šantovka v Olomouci. Vynálezy renesančního génia stvořil blanenský konstruktér Miroslav Mužík.

Podle organizátorů je výstava světovým unikátem. Modely podle da Vinciho nákresů v takovém množství na jednom místě prý ještě nikdy nikde nebyly. A některé prý byly vytvořeny vůbec poprvé. „Jsme rádi, že můžeme jako první obchodní centrum v Česku nabídnout tuto unikátní výstavu,“ uvedl mluvčí galerie Petr Hlávka s tím, že cílem galerie je představit jednoho z největších géniů světových dějin a přiblížit široké veřejnosti základy fyziky, matematiky a mechaniky.

Návštěvníci mohou spatřit bezmála 50 modelů, da Vinciho nákresů či reprodukcí jeho slavných obrazů. Milovníky mechaniky jistě zaujmou nejrůznější kladkostroje, katapult nebo třeba mechanismus na čištění vodních kanálů. K zajímavostem patří da Vinciho jízdní kolo či maketa jeho slavného lva. Vše je přitom zhotoveno bez jediného hřebíku!

Výstava da Vinciho legendární stroje

Kde: Galerie Šantovka, Olomouc

Kdy: Denně od 9:00 do 21:00 až do 6. února

Za kolik: zdarma

Víte, že...

...za modely, které zhotovil, si Miroslav Mužík vysloužil ocenění od Asociace strojních inženýrů ČR? 

Pět let práce

Strojař Miroslav Mužík (61) z Blanska pracoval na modelech pět let. „Da Vinciho mysl je pro mě fascinující. Neumím to pojmenovat jinak, než že měl schopnost vidět trojrozměrně. To je poznat při vytváření každého mechanismu. Společným jmenovatelem dřevěných strojů je jeho genialita,“ uvedl pro Aha! autor modelů. Všechny přitom musel sestrojit jen podle nákresů, žádná dokumentace s rozměry neexistuje. „Když se dívám na jeho plány, říkám si, že není možné, aby tohle člověk stihl za jeden život,“ dodal Mužík.

 Všuměl-vegetarián

Génius, všeuměl, vpravdě renesanční člověk. Leonardo da Vinci platil za všestrannou osobnost. Byl nejen vynálezcem, konstruktérem, malířem a sochařem, ale i architektem, přírodovědcem, hudebníkem, spisovatelem... Už méně se ví, že se snažil prosazovat práva zvířat a s velkou pravděpodobností byl vegetariánem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.