Karel Koval oslavil »100«: Mládne díky ŠACHŮM | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Karel Koval oslavil »100«: Mládne díky ŠACHŮM

Díky šachům stále vitální stařík
Díky šachům stále vitální stařík (Aha!)

Z fleku vysvětlí matematické vzorce i fyzikální zákony. Zhodnotí historii a současnost. Vypadá na sedmdesát a myslí mu to jako dvacetiletému. Ale pozor! Milovník šachů Karel Koval z Bašky u Frýdku-Místku oslavil v úterý rovnou stovku.

Podle Mezinárodní šachové federace jsou na světě jen tři století bardi, kteří téměř denně ještě usedají k partiím on-line. Dva Španělé a vtipný, bystrý a upovídaný pan Karel, který za svůj život odehrál už stovky turnajů. 1937, první tahy Strategie, taktika, útočení, obrana. V tom jsou šachy jedinečné a mozkové závity nenechají zahálet.

„Proto se mi nepřestaly točit,“ pochlubil se senior, kterého první tahy naučil spolužák, když v šestnácti (1937) ležel rok v nemocnici. Pak se stal členem Beskydské šachové školy. „Chodívali jsme hrát do kavárny Radhošť. Od 17 hodin klidně až do desáté večer. Teď už mi zbyl jen ten virtuální svět a pravda, po osobním kontaktu se mi stýská,“ povzdechl si Karel Koval s tím, že hlava mu funguje, ale tělo už skřípe. Čtyři úrazy „Podepsaly se na mně čtyři těžké úrazy za posledních dvacet let,“ přiznal oslavenec, kterého si i přesto místní fotbalisté pokaždé zvou na první výkop a on neodmítá. Bývalý pracovník frýdecko-místeckých Válcoven plechu býval totiž kdysi nadšeným sportovcem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.