Mikulášská nadílka v ohrožení! Nemocní čerti i andělé | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mikulášská nadílka v ohrožení! Nemocní čerti i andělé

Plno lidí, zpívání, tanečky, soutěže. Takový býval Mikuláš v Hrádku na Frýdecko-Místecku. Virus všechno osekal.
Plno lidí, zpívání, tanečky, soutěže. Takový býval Mikuláš v Hrádku na Frýdecko-Místecku. Virus všechno osekal. (Foto Aha – Dana Emingerová, Kristýna Matlachová, Robert Borski)

„Pomoc, SOS. Nevíte někdo o nějakém volném čertovi a Mikuláši?“ To píše na internetu Šárka Gazdíková z Frýdku – Místku. A není sama, kdo vyvěsil takovou zoufalou prosbu. „Ti naši nám totiž odřekli, bojí se covidu,“ dodává paní Šárka.

Vypadá to, že spousta čertů zůstane letos schovaná za kotlem v pekle a Mikuláši s anděly neslezou z nebes. Jen proto, aby se nenakazili. „Náš kolega Mikuláš je z rizikové skupiny. Ani jsme ho nepřemlouvali,“ řekl Aha čert Ivo Husar z Opavy. Jen očkovaní Lidi na čerta a Mikuláše letos nejsou i proto, že v žádostech mnoha rodičů stojí: „Prosím přijďte, ale jen očkovaní.“ A podle Mirka Mokrého z Třince je v jejich tradiční trojce po vakcinaci jen anděl.

„Za řinčení řetězu si budou všichni vzájemně ukazovat Tečky? To ty děcka úplně zblbneme. Samo domlouvání trasy a časů dá zabrat a ještě toto. Prostě jsme to letos zabalili,“ dodal Mirek. Bez svařáku, zpěvu Se složitou logistikou si lámou hlavu i starostové při chystání obecních Mikulášů. Žádný svařák, žádné vystoupení a zpívání dětí, žádné shlukování. „Omezili jsme akci jen na nadílku a rozložili ji do dvou hodin, aby nenastala tlačenice. Běžně se u nás potkávalo až 600 lidí,“ zmínil například starosta Písečné na Frýdecko-Místecku David Ćmiel. Bojí se však, aby to tak dlouho ustál v zimě kůň, který trojici přiveze.

Ministerstvo nezakazuje, ale...

Mimořádná opatření se podle ministerstva zdravotnictví týkají i mikulášské nadílky. „Během samotné návštěvy domácnosti je nutné mít roušku a nejideálnější je očkování. Zároveň doporučujeme, aby se rodiče s dětmi nikde nesrocovali,“ řekl Aha! mluvčí ministerstva Kryštof Berka.

Děti v tom nenecháme

S nadsázkou celé zmatené dění kolem mikulášské nadílky sleduje Ivan Šimeček z Frýdku-Místku alias čert. „Už jsem to i zrýmoval,“ říká. Pan Ivan se při veršíkách usmívá s tím, že on s manželkou coby Mikulášem v tom děti nenechá. „Vyrazíme jako vždycky a za těmi, kteří situaci nehrotí ad absurdum,“ dodal.

Schovali se Mikuláši, covid už i čerty straší, a pro zlobivce dobrá zpráva, uhlí je drahé, tak se letos nerozdává.

Nemocní čerti i andělé

Avizovanou mikulášskou nadílku, na kterou se všichni těšili, zrušili nakonec i v Bukovci na Frýdecko-Místecku. Rodiče jsou zklamaní a prosí vedení obce, aby zachovalo tradici a Mikuláš alespoň projel Bukovcem a rozdal dárečky na zastávkách. „Bohužel onemocněli nám andělé i čerti, tak to nejde,“ odvětila Gabriela Pazderová z obecního úřadu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.