Potravinový rádce Aha! Odhalte původ vajec! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Potravinový rádce Aha! Odhalte původ vajec!

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock)

Minimálně na počátku vánočního pečení se o ně určitě pořádně zajímejte. Ještě než začnete vajíčka rozklepávat, Aha! vám poradí, jak najít ta nejlepší.

Bez vajíček se v kuchyni obejde jen málokdo. Jen v loňském roce snědl podle údajů Českomoravské drůbežářské unie každý obyvatel ČR v průměru 263 vajec. I proto je důležité umět si vybrat.

Sledujte kód

Právě ten spolehlivě určí, odkud vejce pocházejí a v jakých podmínkách žijí nosnice. Informace o tom, kde byla vejce balena, totiž nemusí odpovídat původu vajec. Ten si ověříme právě na skořápce – česká vejce nesou označení CZ. Poslední čtyřčíslí na vajíčku označuje konkrétní chov, který si můžete dohledat na stránkách státního podniku Mezinárodní testování drůbeže. Na krabičce by pak neměly chybět údaje o velikosti vajíček (S, M, L, a XL), jakosti či minimální trvanlivosti. Ta nesmí být delší než 28 dní po snůšce.

Jak se v něm vyznat?

První číslice na vajíčku určuje, z jakého chovu nosnice pochází.

  • Pod číslem 3 najdeme vejce z klecových chovů.
  • Dvojka označuje vejce nosnic v halách
  • Jednička na skořápce ukazuje na slepice chované ve volném výběhu
  • 0 pak označuje vejce z ekologického zemědělství, kde může být maximálně 6 slepic na 1 m² a krmení musí pocházet z ekologicky vypěstovaného obilí.

Nenechte se zmást

„Při nákupu bychom se neměli nechat zmást jen designem obalu. Krabička v »bio« barvách s obrázkem volně se pasoucích slepic ještě neznamená, že vejce opravdu pocházejí z volného chovu. To musíme vždy ověřit údaji na krabičce či razítku,“ upozorňuje Hana Chaloupková, expertka z Košík.cz.

Tipy na vaření vajec:

  • Když vložíte vejce do studené vody a budete postupně zvyšovat teplotu, skořápka nepopraská.
  • Čerstvá vejce se loupou hůř než ta starší. Ke snadnějšímu loupání pomůže zchladit vejce studenou vodou.
  • Pokud se chystáte připravovat ďábelská vejce, nechte je nejdřív důkladně vystydnout, aby se nepotrhala.
  • Nadýchaná míchaná vajíčka nejlépe připravíte v páře.
  • K přípravě sázených vajec se skvěle hodí plech na muffiny.
  • Zbyly vám bílky? Pokud je hned nevyužijete, jednoduše je zamrazte.
  • Nevyhazujte skořápky do koše. Poslouží jako hnojivo pokojových rostlin a využijete je i na zahradě jako odpuzovač slimáků.
  • Pokud zjistíte, že je vejce naprasklé, už ho nepoužívejte, i když voní dobře – nikdy nevíte, jak dlouho byla skořápka narušena.

Nemusí to být jen slepičí

Doby, kdy v obchodech byla k dostání pouze klasická slepičí vejce, už jsou dávno pryč. Běžně jsou k dostání i křepelčí vejce, jejichž obliba roste. Ačkoliv jsou 5x menší než slepičí, obsahují více tuků, bílkovin, vitaminu A a B a také fosforu, železa a draslíku. Některé výzkumy jim dokonce přisuzují pozitivní vliv na léčbu alergií.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.