Když je inverze a plískanice, fotografové jásají: Kopce jako ostrovy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Když je inverze a plískanice, fotografové jásají: Kopce jako ostrovy!

Tajemnou až ponurou atmosféru šumavských horizontů zachytil Václav Sklenář.
Tajemnou až ponurou atmosféru šumavských horizontů zachytil Václav Sklenář. (Foto Lukáš Gallo, Pavel Ouředník, Václav Sklenář)

Krajina zalitá záplavou mlhoviny. To jsou fotografie pořízené v těchto dnech. Stačí jen v pravou chvíli vyrazit na vysoko položené místo a mít štěstí. Výsledkem jsou mnohdy až pohádkové snímky s nádechem tajemna.

Fotografové milují podzimní inverze za záběry vyrážejí časně ráno. Vědí, že čím větší je vlhkost vzduchu, tím větší je pravděpodobnost, že bude mlha. Důležitá je i dostatečná nadmořská výška. Zatímco v nížinách je zima a zataženo, nad mlžnou poklicí bývá ve vysokých polohách slunce a tepleji.

„Když jsem naposledy vyrazil fotit, bylo jasné ráno a nízká inverzní oblačnost. Byl jsem na rozhledně ve výšce 700 metrů nad mořem. Vycházelo slunce, jen v dálce byla mlha, která postupovala ke mně, až zahalila celou krajinu kolem. To srdce fotografa zaplesá,“ popsal fotograf Lukáš Gallo.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.