Překrásné nebeské divadlo: Západ slunce zalila ohnivá záře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Překrásné nebeské divadlo: Západ slunce zalila ohnivá záře

Rudé nebe na Šumavě.
Rudé nebe na Šumavě. (Foto Lukáš Gallo, Facebook.com)

Nádhernou podívanou nabídl pohled na čtvrteční západ slunce. Obloha hrála barvami ohně, což předpovídalo, že druhý den bude hezky. A taky že bylo! Panovalo jasno a sucho!

Mnozí lidé si zážitek z pohledu na růžově až krvavě vybarvené červánky nenechali pro sebe, podělili se o ně na sociálních sítích.

Šumavská nádhera

Úžas vyvolal snímek fotografa Lukáše Galla, který pod červánky zachytil Malý a Velký Roklan na Šumavě. „Trvalo to asi osm minut, kdy slunce vykouklo do mezery mezi mraky a horizontem a nebe se zbarvilo do ruda,“ popsal. V tu dobu bylo pět stupňů pod nulou. „Když mrzne, jsou ideální podmínky na focení a v tomto případě se krajina pod rudým nebem zbarvila krásně do fialova,“ doplnil fotograf.

Prach a páry

Vznik červánků je spojen s prachovými částicemi v ovzduší a vysokým obsahem vodní páry, která na jejich povrchu kvůli nízké teplotě vzduchu kondenzuje. Láme na nich sluneční paprsky a červenou část spektra rozptyluje tak, že vidíme rudou oblohu.

Červánky hlásí změnu

Večerní červánky nám často signalizují, že další den bude suché a slunečné počasí. „Naopak výskyt ranních červánků z důvodu velkého množství vodní páry v atmosféře většinou značí zhoršení počasí,“ uvedla meteroložka Dagmar Honsová s tím, že pokud jsou v dolní části zbarveny sytou červenou, s největší pravděpodobností se bude jednat o studenou frontu.

Oblohu barvil výbuch sopky

„Ve střední Evropě byl nejvyšší výskyt červánků v letech 1883 a 1884 po výbuchu sopky Krakatoa. Díky velkému množství prachových a jiných částí byly pozorovány ještě 1,5 hodiny po západu Slunce,“ připomněla meteoroložka Dagmar Honsová.

Halo efekt

Den před rudým západem slunce lidé na některých místech Česka zachytili jiný úžasný meteorologický úkaz. Na nebi vznikl halo efekt, který se objevuje kolem Slunce a Měsíce v podobě kol a oblouků. A zatímco červánky vznikají tak, že pára láme světlo na částicích prachu, tento jev vzniká odrazem a lomem paprsků na drobných ledových krystalech. K jeho vytvoření přispívá často přítomnost krystalků rozptýlených ze zasněžování.



Přečtěte si
Jan Kocián
16. 1. 2022 • 14:04

To jsem fakt nepochopil, proč jsou čeští meteorologové tak na větvi z obyčejného halo efektu... zřejmě proto, že v komunistických učebnicích se píše, že jde o velmi vzácný jev.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.