Čech ohromil porotce astronomické soutěže: Zachytil trojici lvích galaxií! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Čech ohromil porotce astronomické soutěže: Zachytil trojici lvích galaxií!

Krásu trojice lvích galaxií vzdálených miliony světelných let ocenili porotoci astronomické soutěže.
Krásu trojice lvích galaxií vzdálených miliony světelných let ocenili porotoci astronomické soutěže. (Foto Zdeněk Vojč/Česká astronomická společnost)

Ulovil hned tři galaxie! Snímek amatérského astronoma Zdeňka Vojče opanoval soutěž Česká astrofotografie měsíce.

Autor nás z malebných Hradců na Českobudějovicku vzal na výlet do hlubin velmi vzdáleného vesmíru... Trojice galaxií získala svou latinskou přezdívku »Leo Triplet «, tedy lví trojice, podle souhvězdí Lva, kam se pohledem z naší planety promítá. „Ve skutečnosti se tato malá skupinka galaxií nachází mnohem dále, než jsou hvězdy souhvězdí Lva, a to přibližně 35 milionů světelných let od nás,“ vysvětlil porotce soutěže Marcel Bělík.

Objev zdržela kometa

Galaxie M65 a M66 poprvé zaznamenal v roce 1780 francouzský astronom Charles Messier (1730 – 1817), autor prvního moderního katalogu vesmírných objektů. K objevu mohlo dojít již o sedm let dříve, Messier však galaxie přehlédl kvůli prolétající kometě. Galaxie M65 i M66 jsou velikostí i tvarem velmi podobné naší Mléčné dráze.

Placatá sousedka

Objekt s nepěkným názvem NGC 3628 objevil v roce 1784 astronom William Herschel (1738 – 1822). Pro její atypický tvar se jí přezdívá »galaxie hamburger« a pohledem ze Země ji vždy vidíme z boku, díky čemuž můžeme pozorovat tmavý prachový pás v celé délce galaktického disku.

Už zítra zatmění Slunce

Vesmír zítra nabídne velmi vzácnou podívanou, od 11.37 do 13.39 totiž uvidíme postupně částečné zatmění Slunce vysoko nad obzorem. Měsíc se bude v průběhu dne zakusovat do slunečního disku a ukrojí ho skoro celou pětinu. Dejte si ale pozor, na sledování zatmění musíte použít speciální brýle či filtry, které seženete například na nejbližší hvězdárně.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.