Slunovratové mystérium: Unikátní podívaná z Karlova mostu v první letní den | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Slunovratové mystérium: Unikátní podívaná z Karlova mostu v první letní den

Pak prošlo menší gotickou vížkou nad hrobem sv. Vojtěcha.
Pak prošlo menší gotickou vížkou nad hrobem sv. Vojtěcha. (Foto Aha! – David Malík, Foto HZS)

Pražská mystická podívaná se letos o letním slunovratu vydařila. Díky jasné obloze bez mráčků na výbornou. Slunce v pondělí při západu ozářilo věže chrámu svatého Víta, místo, kde jsou pohřbeni čeští králové. Tomuto jevu se říká Pražské slunovratové mystérium...

Magický okamžik si nenechaly ujít desítky lidí včetně překvapených turistů, kteří se shromáždili na Karlově mostě. „Po dlouhé době to vyšlo úplně dokonale. Bylo opravdu nádherné počasí. Být to o den později, viditelnost by byla mizerná,“ popsal fotograf Aha! David Malík, který západ slunce nad chrámem svatého Víta zachytil. Nejprve prošlo na své pouti lucernou velké věže nad hrobem svatého Václava, pak menší gotickou vížkou nad hrobkou svatého Vojtěcha a zapadlo do míst, kde jsou uloženy ostatky svatého Víta a českých králů. Ojedinělý úkaz vyšel letos na den přesně na letní slunovrat, kdy je den nejdelší a noc nejkratší.

Je to jen legenda?

Podle pověsti měl císař Karel IV. nechat chrám úmyslně projektovat tak, aby o letním slunovratu slunce zapadalo nad hroby světců a králů. „Považuji to za líbivou historku, která fakticky poněkud pokulhává. Chrám měl původně vypadat jinak, než vypadá. Je to spíš náhoda než záměr,“ myslí si architekt Petr Kučera.

Slunce vystřídaly silné bouřky...

Zatímco Pražané si užívali magický úkaz, část republiky potrápily silné bouřky. Hasiči vyjížděli k popadaným stromům, zatopeným sklepům. Tisíce domácností byly bez elektřiny...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.