Blíží se vzácná nebeská podívaná: Měsíc ukrojí kousek Slunce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Blíží se vzácná nebeská podívaná: Měsíc ukrojí kousek Slunce!

Zatmění Slunce v roce 2015 v Botswaně, podobně bude vypadat letos v Česku při pohledu přes bezpečný filtr.
Zatmění Slunce v roce 2015 v Botswaně, podobně bude vypadat letos v Česku při pohledu přes bezpečný filtr. (zatmění)

Upřete zrak k obloze, tohle tu pár let nebylo! Částečné zatmění Slunce uvidíme ve čtvrtek po šesti letech. Měsíc se krátce po poledni zakousne do naší nejbližší hvězdy, což slibuje fantastickou podívanou.

Letošní pozorovací podmínky částečného prstencového zatmění Slunce jsou totiž velmi přívětivé. „Půjde o nejvýše položené sluneční zatmění nad obzorem v Česku i na Slovensku až do 5. června 2179, “ prozradil Aha! astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě. Úkaz začne na severozápadě Česka již v 11:35, kdy se do slunečního disku bude postupně zakusovat silueta tmavého Měsíce, maximální fáze nastane krátce po poledni. „Čím více na východ se budete nacházet, tím později částečné zatmění začne a tím menší zatmění také bude,“ doplnil Horálek. A zatímco obyvatelé Chebu se tak dočkají téměř pětinového zatmění, lidé v Brně se budou muset spokojit s necelými 14 procenty.

Jak pozorovat? S ochranou očí!

Slunce bude během zatmění mimořádně vysoko nad jihovýchodním obzorem, proto ho nebude problém spatřit. Nezapomeňte ale rozhodně na ochranu očí, obyčejné sluneční brýle v žádném případě nestačí. Jednou z možností je využití speciálních astronomických filtrů či brýlí určených pro přímé pozorování Slunce, podobnou účinnost mají případně i svářečské filtry od 13. stupně. Všechny tyto pomůcky prodávají v hvězdárnách, odkud můžete jev sledovat pod dohledem profesionálů.

V létě zasvítí noční oblaka

Dlouhé letní noci přímo vybízejí k pozorování oblohy. Ty nám tradičně zpestří i prchlivá noční svítící oblaka. Spatřit je na vlastní oči stojí hodně trpělivosti, ale rozhodně se to vyplatí. Zatímco běžné bouřkové mraky se nacházejí ve výšce maximálně 20 kilometrů, noční svítící oblaka bychom nalezli až v mezosféře, tedy 85 km nad povrchem naší planety. „Vznikají nabalováním ledových krystalek na prachové částice, které v této výšce zanechal meteorický prach, sopečné erupce nebo i průmyslová činnost lidí,“ vysvětlil astronom Horálek. Sama oblaka přímo nesvítí, ale rozptylují sluneční zář. V našich končinách jsou ideální podmínky pro jejich pozorování na severním obzoru od června až do poloviny července.

Víte, že...

...zatmění Slunce vzniká v okamžiku, kdy se Měsíc ve fázi novu ocitne na přímce mezi Sluncem a Zemí a při pohledu z naší planety zakryje sluneční disk nebo jeho část? Nejbližší úplné zatmění Slunce viditelné v Česku nastane až 7. října 2135!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.