Pohádkový zámek Chvaly: Braši, v naší tvrzi straší | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pohádkový zámek Chvaly: Braši, v naší tvrzi straší

Čert a Káča. A neříkejte, že byste se tohohle pekelníka nebáli.
Čert a Káča. A neříkejte, že byste se tohohle pekelníka nebáli. (Foto Aha! – Jan Vilimek, ČTK/M. Ruml)

Dopíječ, zášupšák a šatní upírek. Sklepení Chvalského zámku v pražských Horních Počernicích obsadili skřítci, vodníci a bubáci. Strach ale nikdo mít nemusí. Jde o přívětivě vyhlížející loutky výtvarnice Vítězslavy Klimtové (1941 – 2016).

Seznámíte se s více než stovkou pohádkových postav. A to včetně zřejmě nejznámějšího skřítka Zášupšáka, o kterém autorka říkala, že žije v téměř každé domácnosti a škodolibě schovává klíče, peněženky a vždy jen jednu ponožku z páru. „Loutky paní Klimtové vystavujeme již potřetí. Tentokrát se nám poprvé podařilo získat pro výstavu i olejomalby,“ říká ředitelka Růžena Beránková.

Olejomalbě se Klimtová věnovala až na sklonku své kariéry. Lexikon strašidel Nejpopulárnějším dílem Vítězslavy Klimtové jsou jednoznačně její »lexikony strašidel«, které doprovodila ilustracemi rozmanitých příšerek malovaných technikou akvarelu. První publikovala už na počátku devadesátých let a dočkal se zatím šestnácti dalších vydání. V ceně vstupného je prohlídka zámeckých prostor i souběžně probíhající výstavy skleněných objektů Dalibora Šípka a grafik Ladislava Hojného.

Skřítci, strašidla a další pohádkové bytosti

Kde?

Chvalský zámek, Na Chvalské tvrzi 857, Praha 9

Kdy?

denně 9.00 až 18.00, do 21. listopadu Za kolik? 70 Kč, snížené vstupné 40 Kč, rodinné 190 Kč

Svět, který nelze koupit

„Všimněte si, že když někdy vzniká něco, co vyvolává příznivou odezvu nebo co zůstává lidem v srdci, je to většinou velice jednoduché a prosté; není v tom žádná póza, žádná pompa, není to nesrozumitelné, je to jednoduchoučké a neokázalé. A u takových věcí brzy poznáte, jak se vám vrací to, co jste do nich vložili. Přišlo za mnou hodně lidí, i lidí majetných, stokrát, možná tisíckrát majetnějších než jsem já, a záviděli mi. Já si totiž vymalovávám, vypisuji a vybásňuji svět, který nelze koupit, který ale mohu rozdat. Dávám jej, a to je to nejlepší, co si mohu užít, protože ten, kdo dává, ten dostává. Řekněte, je něco krásnějšího než stvořit svůj vlastní svět a pak jej dát těm ostatním?“ řekla Vítězslava Klimtová před časem v pořadu A léta běží, vážení... v Českém rozhlasu.

Inspirace krajinou severních Čech

Vítězslava Klimtová se narodila v Praze, ale dětství prožila v severních Čechách. Tamní krajina a tajemné příběhy ji také inspirovaly, aby lesy a skály oživovala pohádkovými bytostmi. Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu bižuterní v Jablonci nad Nisou a pak pokračovala v externím studiu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kde soustředila na práci s textilem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.