Muší invaze! Zámek v Opočně okupuje hmyz | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Muší invaze! Zámek v Opočně okupuje hmyz

Zámek je vybaven mega mucholapkami
Zámek je vybaven mega mucholapkami (Foto Aha! – M. Junek)

Kam se na něj s mračny much hrabe království Monte Albo ve známé pohádce Tři veteráni! Zámek v Opočně zažívá nyní takovou muší invazi, že je sotva stíhají pochytat i ty největší mucholapky vyráběné k umístění do koňské stáje.

Otravný hmyz, obtěžující bzučením a svým trusem, se začal do zámku stahovat s příchodem podzimu, aby se schoval před zimou. „Mouchám je tu dobře, protože zámek je díky silným zdem ještě vyhřátý,“ řekl Aha! Tomáš Kořínek, kastelán renesanční památky. Do ní mouchy pronikají snadno díky starým, už špatně těsnícím rozeschlým oknům. Nejvíce se jim přitom zalíbilo v pokojích ve druhém patře objektu. 

Muší invazi na zámku řešili klasickými mucholapkami a biolitem, což ale nefungovalo. Proto pořídili speciální obří mucholepící chytače určené do koňských stájí, namotané po 10 metrech v rolích, aby létajících škůdců pochytali co nejvíce. „Měníme je asi jednou za týden a takto to vždy trvá tak tři týdny do začátku zimy. To se situace uklidní, protože mouchy už nemají takovou aktivitu a zámek je chladný,“ vysvětluje Tomáš Kořínek. 

„Mouchy jsou na zámku samozřejmě velkým problémem, protože není dobré, aby znečišťovaly nábytek a obrazy, štukové stropy a výmalbu,“ řekl kastelán zámku, který ale může být rád, že v něm nevisí portrét nějakého významného vládce či politika. Nemusí mít tak obavy z toho, že by se dostal do potíží jako hospodský Palivec z Haškových Osudů dobrého vojáka Švejka, kterého zavřeli za větu, že na císaře pána kálely mouchy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.