Komunisté skončili po 96 letech: A balí se balí se také ČSSD | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Komunisté skončili po 96 letech: A balí se balí se také ČSSD

Ministryně práce se při tiskové inistryně práce se při tiskové konferenci chytala za hlavu.
Ministryně práce se při tiskové inistryně práce se při tiskové konferenci chytala za hlavu. (Foto Aha! – M. Protivanský, ČTK/R. Petrášek, M. Krumphanzl)

Krach zažili ve volbách komunisté i sociální demokraté. Ani jedna z těchto stran v novodobé české historii v dolní komoře zatím nechyběla, teď se jejich poslanci musejí sbalit. Předsedové Filip i Hamáček už oznámili rezignaci.

Takový debakl komunistů nepředpovídaly ani předvolební průzkumy, které většinou očekávaly umístění partaje kolem pěti procent. Tolik strany pro vstup do Sněmovny potřebují. Komunisté se ziskem 3,60 % se jim však ani nepřiblížili a budou v dolní komoře chybět poprvé od roku 1925. Předseda Vojtěch Filip (66) už v sobotu oznámil rezignaci. „Je to velké zklamání i kvůli tomu, že se žádná levicová strana do Poslanecké sněmovny nedostala,“ zhodnotil výsledek voleb. Spolu s ním podali rezignaci i ostatní členové vedení partaje. Na Filipovo místo se rozhodla kandidovat europoslankyně Kateřina Konečná (40). „KSČM rozhodně nekončí v propadlišti dějin,“ řekla.

To předseda vládní sociální demokracie Jan Hamáček (42) oznámil, že rezignuje až na předsednictvu strany svolaném na 25. října. I jeho strana se ziskem 4,65 % zůstala za branami dolní komory. „Předám řízení strany tomu, kdo se rozhodne mě následovat. Socdem za svoji dlouhou historii přežila mnoho těžkých zkoušek, přežije i tuhle,“ řekl dosavadní šéf nejstarší politické strany u nás.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.