Kopie nejstaršího dochovaného vodního mlýna v Česku: Dům z pohádek ze 670 špejlí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Kopie nejstaršího dochovaného vodního mlýna v Česku: Dům z pohádek ze 670 špejlí!

Repliku památkově chráněného vodního mlýna v Hoslovicích tvořil skoro čtyři měsíce.
Repliku památkově chráněného vodního mlýna v Hoslovicích tvořil skoro čtyři měsíce. (Foto MZP Strakonice)

Slavný mlýn v Hoslovicích nedaleko Strakonic, ve kterém se točily pohádky Tři bratři, Vodník a Karolínka i Kouzla králů, má svoji kopii. Ta je ze špejlí. Stvořil ji Josef Holý (77) z Příbrami. Použil na to 670 kusů špejlí o délce 200 metrů.

Unikátní stavba zaujala seniora natolik, že se rozhodl vytvořit autentický model. „Historický mlýn mi padl do oka. Nafotil jsem si ho, rozkreslil, propočítal, aby byl ve správném měřítku. Dělal jsem na tom až šest hodin denně skoro čtyři měsíce. Člověk si musí s každou špejlí pohrát, naměřit, zabrousit, případně natřít a přilepit,“ poznamenal tvůrce.

Už 46 projektů

Na svém kontě Josef má už 46 objektů. Většinou hrady, zámky, stavby ze skanzenu a hornické objekty. Mlýn ze špejlí přivezl Holý do Hoslovic na Strakonicku osobně. „Předal jsem ho správci objektu. Replika zůstane ve mlýně, bude součástí expozice,“ dodal autor.

Je to zázrak

Podle památkářů je zázrak, že se více než 400 let starý mlýn zachoval v původní podobě. Stalo se tak velkou shodou okolností. V roce 1829 ho koupil rod Harantů. Poslední vlastník Karel Harant na něm hospodařil se sourozenci. Stali se z nich odpůrci socialismu a skončili jako nesvéprávní občané. Uzavřeli se před světem i pokrokem a žili ve mlýně až do smrti. Po smrti Karla Haranta v roce 2004 koupil mlýn Jihočeský kraj. Památka prošla obnovou a v roce 2008 byla zpřístupněna veřejnosti.

Národní kulturní památka

Vodní mlýn Hoslovice o jediném kole je považován za nejstarší zachovalý vodní mlýn na našem území. Mlýn, který je chráněn jako národní kulturní památka České republiky, je tvořen původní mlýnicí spojenou s obytnou částí, kde se nachází i černá kuchyně. Střecha mlýna je pokrytá došky. Obvodové zdivo je kamenné. V areálu mlýna dále jsou kolna a chlévy se stodolou. V zadní části areálu se nachází rybníček s vodním náhonem pro mlýn, délka náhonu je přibližně 150 metrů.

Staví modely 12 let

Josef Holý postavil svůj první model ze špejlí před 12 lety. Pak tomuto koníčku zcela propadl. Objekty si pečlivě vybírá. „Doposud jsem použil 19 744 špejlí různých délek. Když to přepočtu na délku, je to 5944 kilometru,“ dodal.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.