Vydejte se po českých větrných mlýnech: Vzhůru za větrníky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Vydejte se po českých větrných mlýnech: Vzhůru za větrníky!

.
(Foto Barbora Kultová, vetrny-mlyn-borovnice.cz, scom)

Větrnou energii přeměňují na kinetickou a v mnoha zemích se používaly hlavně k mletí mouky nebo pumpování vody. Za větrnými mlýny ale nemusíte jezdit až do Holandska. Stačí si udělat výlet po Česku, vždyť počasí k tomu přímo vybízí...

Dnes se slaví Den větrných mlýnů. V České republice se vyskytují dva klasické typy mlýnů – kromě známého holandského i sloupový (tzv. německý). Dodnes jich tu stojí dokonce několik desítek, nejvíce na Moravě a ve Slezsku. V Čechách totiž byly obvyklejší mlýny vodní.

Sloupový vs. holandský

První typ sloupový (nebo také německý) je dřevěný patrový mlýn, který se celý otáčí podle potřeby proti větru. Podle konstrukce, teritoriálního rozšíření a způsobu otáčení se jmenuje sloupový, moravský, německý, beraní, kozlečí nebo prostě samec. Druhý typ mlýnu – holandský je zděná stavba na kruhovém půdoryse, kde se natáčí s vrtulí pouze střecha. Přezdívá se mu také samica.

Borovnice, Trutnovsko

Jde o repliku zaniklého dřevěného větrného mlýnu. Ten byl totiž v roce 1968 rozebrán s tím, že bude postaven ve skanzenu. Jeho pozůstatky se několikrát stěhovaly a nakonec skončily v depozitáři skanzenu v Kouřimi. Obec Borovnice chtěla mlýn získat zpět jako turistickou atrakci, protože původní součásti byly zchátralé, nechala postavit přesnou repliku mlýnu v jiné části obce.

Vrátno, Mladoboleslavsko

Větrný mlýn holandského typu, kterému se přezdívá Vrátenský větrák, je dominantou krajiny severně od obce Vrátno. Byl postaven roku 1870 mlynářem Marečkem. V současnosti jde o opravený soukromý objekt.

Příčovy, Příbramsko

Zřícenina zděného větrného mlýna holandského typu, která se nachází na západ od obce Příčovy. První zmínka o mlýnu je z roku 1604. Ze zděného mlýna zůstala jen mohutná zřícenina, vnější průměr stavby je přes 14 metrů, což z něj dělá unikát i v Evropě.

Starý Poddvorov, Hodonínsko

Německý sloupový mlýn s kompletní technologií stojí na kopci asi kilometr od obce Starý Poddvorov. Byl postaven v roce 1870 panem Laštůvkou z Mutěnic. Po šesti letech jej další majitel jej přestěhoval do Týnce u Břeclavi. Odtud byl po 10 letech převezen na současné místo na kopci Zahajka.

Krchleby, Nymbursko

Jde o novostavbu, kterou si postavili manželé Tuzarovi. Výkopové práce začaly v roce2 011 a stavba byla dokončena v červnu 2014. Šlo o jejich dlouhodobý sen postavit si vlastní větrný mlýn holandského typu.

Ruprechtov, okres Vyškov

Mlýn holandského typu byl postaven v roce 1873. O devět let později ale vichřice zničila celou střešní konstrukci s hlavním hřídelem, převody i částí zdiva. A tak se mlynář Cyril Wágner rozhodl mlýn zmodernizovat, a to po vzoru, který viděl v Americe. Vyrobil dvoutunovou větrnou Halladayovu turbínu a zhruba dvojnásobně tím zvýšil výkon mlýna.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.