Miniaturní svět Mlýnky: Takhle vypadala Kamenice ve 14. století | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Miniaturní svět Mlýnky: Takhle vypadala Kamenice ve 14. století

Park miniatur vznikl ark miniatur vznikl v lese nad městským lese nad městským koupalištěm.
Park miniatur vznikl ark miniatur vznikl v lese nad městským lese nad městským koupalištěm. (Foto Aha! – M. I. Volf, ČTK/O. Hájek)

Jak vypadala Česká Kamenice v dobách svého vzniku ve 14. století? To můžete zjistit na vlastní oči v tamním parku miniatur, kde najdete modely domků z modřínového dřeva a betonu. Takzvané Mlýnky tu stávaly už na začátku 20. století a město je nechalo obnovit. Po 70 letech...

Nápad obnovit miniatury mlýnů i části městských hradeb se zrodil na radnici, která se snaží přivést do severočeského města více návštěvníků. „Jde o dlouhodobou aktivitu, jak podpořit turistický ruch na našem nejdůležitějším okruhu, který nazýváme vyhlídky Brand,“ vysvětlil starosta České Kamenice Jan Papajanovský.

Mlýnky stojí na okraji města v oboře v místním lesoparku kousek nad koupalištěm. Postavila je tu stavební firma z Ludvíkovic. „Je to poprvé, co děláme takovou zakázku. Truhlář vyrobil šalování neboli bednění. Sestavili jsme to, přidali armaturu, na dílně odlili a sem přivezli už jako monolity,“ popsal výrobu pracovník firmy Prokop a syn Martin Chramosta.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.