Mlynářská dynastie Šmajstrlů z Valašska: Mele už šestá generace
V místní části Kopaná mele mouku z pohanky už šestá generace mlynářů. Posledním v řadě je pětiletý Ondra, prvním byl jeho praprapradědeček Josef Šmajstrla, který se narodil v roce 1857.
Dnes má mlýn, výrobu mouky a také produktů ze stále oblíbenější a zdravé pohanky na starost pátý z generace mlynářů – Pavel (44).
Peníze za tunely
Vše začal Pavlův prapraděda Josef, který se za Rakouska- -Uherska vydal do Alp razit tunely. Když se vrátil na Valašsko, měl peníze a založil firmu. „Pokračoval jeho syn František, potom můj děda Arnošt, který vstával ve tři ráno a pracova l denně až do večera. Na něho navázal táta Zdeněk,“ popsal Pavel Šmajstrla.
Těžká práce
„Práce je to samozřejmě těžká, nosit pytle bude mlynář vždycky. Ty váží až 80 kilogramů, ale dnes už nám při mletí, manipulaci nebo čistění pomáhá dokonalá technika vybavená špičkovou elektronikou. Stroje umějí dokonale separovat pohanku od plev, ty nám pak vytápějí celý dům, v němž i s rodinou bydlíme,“ dodává Pavel.