Mlynářská dynastie Šmajstrlů z Valašska: Mele už šestá generace | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Mlynářská dynastie Šmajstrlů z Valašska: Mele už šestá generace

Mlynář Pavel Šmajstrla.
Mlynář Pavel Šmajstrla. (Foto Aha! – Jana Gogová a archiv rodiny)

V místní části Kopaná mele mouku z pohanky už šestá generace mlynářů. Posledním v řadě je pětiletý Ondra, prvním byl jeho praprapradědeček Josef Šmajstrla, který se narodil v roce 1857.

Dnes má mlýn, výrobu mouky a také produktů ze stále oblíbenější a zdravé pohanky na starost pátý z generace mlynářů – Pavel (44).

Peníze za tunely

Vše začal Pavlův prapraděda Josef, který se za Rakouska- -Uherska vydal do Alp razit tunely. Když se vrátil na Valašsko, měl peníze a založil firmu. „Pokračoval jeho syn František, potom můj děda Arnošt, který vstával ve tři ráno a pracova l denně až do večera. Na něho navázal táta Zdeněk,“ popsal Pavel Šmajstrla.

Těžká práce

„Práce je to samozřejmě těžká, nosit pytle bude mlynář vždycky. Ty váží až 80 kilogramů, ale dnes už nám při mletí, manipulaci nebo čistění pomáhá dokonalá technika vybavená špičkovou elektronikou. Stroje umějí dokonale separovat pohanku od plev, ty nám pak vytápějí celý dům, v němž i s rodinou bydlíme,“ dodává Pavel.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.