Ženy z Bystřice na Frýdecko-Místecku: Obnovily starobylou seznamku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ženy z Bystřice na Frýdecko-Místecku: Obnovily starobylou seznamku!

V Bystřici se vracejí v čase, začali tam znovu drát peří.
V Bystřici se vracejí v čase, začali tam znovu drát peří. (Foto Aha! – Jana Gartnerová)

Peříčko po peříčku bere do ruky Jiřina Szuchová (66) a zbavuje tvrdá brka praporků. V dětství milovala zimní večery, kdy se sešly ženy z okolních chalup, dralo se a povídalo. Teď je šťastná, že se sousedská tradice do Bystřice na Frýdecko-Místecku vrátila.

Jedna hromádka na polštář, druhá toho nejjemnějšího chmýří neboli kvapu na peřinku pro miminko a vedle oškubané pápěrky, brka s pár peříčky. Ty poslouží třeba do válce mezi okna na zimu nebo do podsedáku. „Na draní peří mě brávala babička. S otevřenou pusou jsem poslouchala, co všechno si ženy vyprávěly. Jedna skupina škubala dopoledne, druhá odpoledne. Časem jsem zjistila, že každá mluví o té druhé, zdrbly se,“ smála se paní Jiřina.

Za stůl s ní po letech opět sedávají škubačky, povídají si a zpívají. „Draní peří byla potřebná práce. Díky setkávání lidí ze sousedství nahrazovalo zábavu, zpravodajství a sociální sítě. Po práci dorazili chlapci a tancovalo se. Takže i seznamku,“ podotkla Ewa Szczerbová 84) z Třince. Na peřinu musely ženy sedrat okolo pěti kilo peří, zhruba z 15 až 20 hus. Každá z nich přitom zvládla zhruba za tři hodiny asi dvě deka peří. Proto čím více žen se sešlo, tím lépe.

Husí je kvalitnější

Na plnění polštářů a peřin se používá peří husí a kachní. Husí je žádanější, nejkvalitnější je z nejkratších pírek na prsou a chmýří pod vnějším krycím peřím. Tomu se říká prachové. Kachní je méně nadýchané, mívá větší obsah tuku, a proto také bývá více cítit.

Konec s topením

Draní probíhalo ještě v 60. letech minulého století. Podle Jiřiny tradici utnulo jak zavedení ústředního topení, tak likvidace malochovů. Mladí měli jednu dvě husy. „Moje maminka však pro sousedy škubala ještě o 20 let později,“ dodala Ewa.

Víte, že...

...brka se husám či kachnám škubala dva- až čtyřikrát do roka? Pokaždé, když jim dorostla a šla vytáhnout, aniž by jejich konce byly krvavé.

Ploty místo chodníčků

Za návratem ke draní peří v Bystřici stojí Jan Michalík (26) z Písku, který se věnuje oživení tradic. „Je fajn, když se sousedé takto potkávají. Kdysi byly mezi domy chodníčky, dnes se stavějí ploty a lidé hledají přátele na internetu. Já se snažím vyšlapat zpátky chodníčky,“ zmínil.

Poslední den oslava

Na den, kdy otrhaly poslední brka, se dračky vždy těšily. Za práci jim hospodyně nachystala bohaté pohoštění. Ženě, které zbylo v ruce poslední pírko, se říkalo pápěrnice a toto označení jí zůstalo až do příštího draní.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.