Před 190 lety se narodil Franz Hardtmuth, autor slavné žluté tužky Koh-i-noor | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Před 190 lety se narodil Franz Hardtmuth, autor slavné žluté tužky Koh-i-noor

Stupnice tvrdosti je unikátní.
Stupnice tvrdosti je unikátní. (Foto AP, ara)

Bezesporu je nejznámějším a nejúspěšnějším výrobkem slavné budějovické továrny. Žlutá tužka Koh-i-noor přes počáteční kritiku dobyla svět. Její vynálezce Franz Hardtmuth se narodil 29. ledna 1832, přesně před 190 lety.

Franz (1832 – 1896) byl vnukem Josepha Hardtmutha, zakladatele vídeňské továrny L&C Hardtmuth na výrobu kameniny. Ta se proslavila tuhami z grafitu a jílu. V podniku Franz působil od roku 1864, šest let po přesunu do Českých Budějovic. Rodinnou firmu zmodernizoval především díky inspiraci ze zahraničí. Když v roce 1851 odjel na stáž do Velké Británie, do anglického korunního pokladu byl právě přidán indický diamant s názvem Koh-i-noor.

Ten Franze velmi zaujal. Po návratu domů si pak do deníku zapsal: „Chci dáti do prodeje nový druh nejlepších tužek. Budou žlutě leštěné se zlatou značkou Koh-i-noor.“ A v roce 1888 spatřila světlo světa tužka Koh-i-noor 1500, která pak obletěla svět. Barvu a členitost názvu mnozí marně kritizovali. O úspěchu rozhodla kvalita a dodržování stupňů tvrdosti. Právě za touto dodnes používanou stupnicí stojí také Franz. K označení využil písmen B, H, F, přičemž F symbolizovalo jméno Franz, H bylo Hardtmuth a B Budweis (Budějovice). Úspěch tužky dokládá i fakt, že pronikla do názvu firmy – ta se od roku 1894 jmenuje Koh-i-noor Hardtmuth.

Víte, že...

...bezbarvý diamant koh-i-noor je dodnes součástí britských korunovačních klenotů? ...tužka 1500 získala v roce 1900 ocenění na Grand Prix v Paříži a tehdy platila za nejznámější tužku světa?

Jen černé a hnědé

Žlutá tužka se stala senzací, do té doby byly všechny černé nebo hnědé. Grafit totiž špinil a světlý lak by se umazal. Franz však přišel na to, že stačí tužky zalakovat. A proč zrovna žlutá s černou tuhou? Tato kombinace odrážela jeho vztah k Vídni, kde vyrůstal. Jako patriot rakousko-uherského císařství a úspěšný podnikatel byl povýšen do šlechtického stavu. A právě císařství reprezentoval černožlutý prapor.

Znárodnění a privatizace

Před první světovou válkou držela fabrika pozici největší tužkárny na světě. Po roce 1945 byl podnik znárodněn a poté vznikla verzatilka umožňující výměnu tuhy. Po sametové revoluci byla továrna zprivatizována a nyní je jedním z největších světových producentů a distributorů uměleckých, školních a kancelářských potřeb.



Přečtěte si
-bello-
30. 1. 2022 • 00:25

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.