Senioři musí nuceně opustit zámek: To bude náš konec! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Senioři musí nuceně opustit zámek: To bude náš konec!

Zámek je prý nevyhovující...
Zámek je prý nevyhovující... (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Zavíráme, běžte jinam! – zní z útrob zámku Milešov na Litoměřicku, kde dlouhých 20 let funguje domov pro seniory se zvláštním režimem. Teď už ale nové klienty nepřijímají, ba co víc – ti současní se musí do dvou let vystěhovat.

Památka, kde domov sídlí od roku 2001, prý nevyhovuje dalšímu provozu sociálního zařízení. „Zámek umístěním i dispozičním řešením a zatížením v podobě statusu kulturní památky nesplňuje podmínky základního standardu pro domov se zvláštním režimem ani pro domov pro seniory,“ uvedla mluvčí úřadu Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková. Právě kraj zámek vlastní a je také zřizovatelem Centra sociální pomoci Litoměřice, které tu provozuje seniorské bydlení.

Vyjet ze zaběhnutých kolejí je pro ubytované, kteří trpí demencí, a především Alzheimerovou chorobou, problém. Vzhledem ke svému postižení těžce snáší jakoukoliv změnu. „Nechce se mi odtud. Jsem tady zvyklá, jsme tu jako jedna rodina a takhle nás dají bůhví kam, kde nikoho neznáme, to bude můj konec,“ zoufá si Anna Žohová (95). A podobně reagovala další z klientek, paní Hana (63). „Je to tady moc hezký, nepůjdu jinam,“ sdělila rozhodně.

Víte, že...

...58 seniorů chce úřad rozmístit do několika okolních domovů?

Psycholožka varuje

Odborníci upozorňují, že přesun může mít pro nemocné seniory výrazný vliv na jejich zdravotní stav. „Představuje zážitek až traumatického charakteru. Mohou se vlivem této události objevit změny v chování a prožívání, které mohou mít dlouhodobé i trvalé následky,“ popsala psycholožka Edita Nevoralová.

Památka bez údržby

Stěhování trápí také vedení obce Milešov i místní obyvatele. Bojí se, že památka zchátrá. „Podobně to dopadlo v Liběšicích, kde býval v zámku ústav pro mentálně postižené. Od té doby, co se odstěhoval, zámek chátrá a přestože se ho kraj snaží prodat, nikdo ho nechce,“ řekl starosta Petr Křivánek. Zároveň dodal, že kraj přistupuje k problému zodpovědně. Jedná s památkáři a čeká na nového ministra kultury, pod jehož resort by rádi památku převedli.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.