Záchrana zchátralé památky na Karlovarsku: Zámek Luka koupil Luka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Záchrana zchátralé památky na Karlovarsku: Zámek Luka koupil Luka!

Zámek se nachází poblíž hlavní trasy z Karlových Varů do Prahy.
Zámek se nachází poblíž hlavní trasy z Karlových Varů do Prahy. (Foto Zámek Luka)

Žili tu Nosticové Kolovratové. Chátrající zámek Luka na Karlovarsku má nového majitele. Luboš Luka sice není šlechtic, ale svým jménem navazuje na úplně prvního vlastníka Václava z Luk.

Historie zámku sahá do roku 1239, kdy na jeho místě stávala gotická tvrz. Dnešní podobu získal kolem roku 1830. Po druhé světové válce ale chátrá.

Za 2,5 milionu

„Objekt koupil pan Luboš Luka. Náhodou prý otevřel počítač, kde na něj vyběhl inzerát o prodeji zámku, tak si řekl, že když se jmenuje Luka, tak si koupí zámek Luka,“ tlumočí historku Petr Kvasnička, starosta Verušiček, kam obec Luka spadá. Za nemovitost nový majitel zaplatil 2,5 milionu.

Pomáhají kámoši

Nový majitel nezahálí. Odstranil nálety, pomocí těžké techniky se podařilo vytáhnout propadlý světlík a dobrovolníci se vrhli na třídění stavebního materiálu. „O víkendu jsem se tam s majitelem a s památkáři sešel. Důležitá bude na začátku spolupráce se statikem, který stav budovy po odborné stránce zhodnotí a poradí, co a jak zajistit proti zborcení,“ dodává starosta.



Přečtěte si
hufnagll
8. 12. 2021 • 13:50

To je dobré,od II světové války zámek asi památkáře moc nezajímal ale teď když ho koupil zájemce tak se tam nasomrují a budou buzerovat každou přeloženou cihlu

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.