Dneska je Den cheeseburgeru! Zakousněte se do domácího | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Dneska je Den cheeseburgeru! Zakousněte se do domácího

Recept na dokonalý cheeseburger? Tady je!
Recept na dokonalý cheeseburger? Tady je! (iStock)

Rozteklý sýr na opečeném plátku šťavnatého hovězího v rozříznuté bulce, doplněný lahodnou zeleninou. Kdo by nemiloval cheeseburger! To, že je velmi oblíbený, dokazuje i to, že dnes slaví svůj svátek.

Sýrový burger

S nápadem přidat do hamburgeru plátek sýra, aby se oblíbené maso v žemli ozvláštnilo, přišel teprve 16letý Lionel Sternberger v roce 1924. Pracoval tehdy v restauraci svého otce v Pasadeně v Kalifornii a jeho novinka se brzy dostala i na jídelní lístek jako sýrový hamburger (cheese hamburger). Až o dekádu později se tomuto sendviči začalo říkat cheeseburger.

Americký pokrm s německými kořeny

Slovo hamburger vychází z názvu německého města Hamburk, který byl v 19. století vytíženým přístavem. Oblíbenou specialitou zde byla opečená kořeněná placka z hovězího mletého masa. Nicméně maso mezi žemlemi tak, jak burger dnes známe, se objevilo až v Americe. Němečtí imigranti, aby mohli co nejdříve vydělávat na živobytí, si tu začali totiž otevírat restaurace a na menu nechyběl ani oblíbený hamburský flák masa. Tahle pochoutka se brzy dostala i na jídelní lístek rychlých občerstvení, která navštěvovali dělníci pracující na směnách v továrnách. A protože chtěli jídla, která se dají sníst rychle a nejlépe vestoje, netrvalo dlouho a opečená placka se začala prodávat mezi dvěma žemlemi. A tak vznikl populární hamburger, jehož popularita začala raketově stoupat.

Klasika i pro fajnšmekry

Ve Spojených státech je součástí cheeseburgeru klasický americký sýr – tavený sýr balený ve fólii po jednotlivých plátcích. Takový sýr je i častou variantou v různých sítích rychlého občerstvení. Ale do cheeseburgeru se začaly také přidávat i jiné druhy sýra jako britský čedar, nizozemská gouda, švýcarský aromatický gruyere či ementál. Dokonce se můžete setkat i s variantou sýra s modrou či bílou plísní.

Jak na lahodný cheeseburger?

INGREDIENCE: 500 g mletého hovězího, stroužek česneku, lžička dijonské hořčice, lžíce worcesterské omáčky, sůl a pepř, 4 plátky čedaru, 4 bulky na hamburger, majonéza, kečup, 4 listy ledového salátu, 3 kyselé okurky, 8 plátků opečené slaniny, 2 velká rajčata.

POSTUP: Mleté maso smíchejte s prolisovaným česnekem, hořčicí, worcesterskou omáčkou a osolte a opepřete. Pořádně promíchejte a vytvořte 4 placky. Opečte každou z obou stran na grilu nebo pánvi. Ke konci dejte na každou placku plátek sýra a nechte lehce roztéct. Bulky rozřízněte napůl a nechte krátce rozpéct. Rajčata a okurky nakrájejte na kolečka. Na spodní stranu dejte kečup, následně vrstvěte kolečka rajčat a okurek. Na okurky položte opečenou masovou placku se sýrem, dva plátky slaniny, na ně nandejte majonézu a překryjte listem ledového salátu. Přiklopte vrchní částí bulky a stejným způsobem kompletujte i ostatní cheeseburgery.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.