VOJÁK, KTERÝ ŘÍDIL EVAKUACI: S Tálibánem jednal 6 hodin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

VOJÁK, KTERÝ ŘÍDIL EVAKUACI: S Tálibánem jednal 6 hodin!

Vojenská policie hlídala v Kábulu ambasádu a také řídila evakuaci.
Vojenská policie hlídala v Kábulu ambasádu a také řídila evakuaci. (Foto MO ČR)

S rukama nad hlavou a beze zbraně vyjednával s Tálibánci český velitel týmu KAMBA z Vojenské policie. Tato jednotka v Kábulu střežila ambasádu a také řídila evakuaci z Afghánistánu.

První fáze evakuace prý podle velitele, který vše vylíčil anonymně z důvodu bezpečnosti, proběhla hladce a rychle. Komplikace nastaly, až když museli pro Afghánce k letištní bráně. „Když jsme přijeli k bráně, zjistili jsme, že za ní nikdo nestojí a je obstoupená britskými vojáky. Velitel nám řekl, že Tálibán lidi zatlačil hluboko do města,“ stojí ve svědectví zveřejněném rezortem obrany. Ve městě pak musel kapitán s Tálibánci jednat.

„Odložil jsem zbraně, vzal si do ruky diplomatický pas a s rukama nad hlavou jsem jim šel vstříc,“ prozradil velitel, že mu po celou dobu kryl záda jeho kolega. „Vyjednával jsem s nimi šest hodin a kromě 81 lidí se mi podařilo protáhnout ještě dvě Polky,“ řekl šéf týmu. Celkem se Čechům podařilo zachránit 195 lidí, z toho 17 Afghánců, kterým stát nyní zajistil ubytování a řeší s nimi, zda zůstanou či naopak odejdou jinam do Evropy.

Přečtěte si
-bello-
26. 8. 2021 • 23:02

Pořád říkám, oploťte Francii, nejvyšší čas a zrušte Schengen.
Madam Merkelová si nás nepřála a dnes dluží s Macronem biliony EU , které nejen, že do 30 let ani jeden z nich svými "pracovními " sílami nezaplatí, ale nasekají další na další.
Trumpovi šli po krku kvůli plotu s Mexikánci , přitom nyní podporují Litvu a nemají vůbec nic proti tomu, že Ukrajina , rozuměj " lidská, Rusy pošlapaná práva kvůli Uralu " posílá do Litvy ostnaté dráty proti proti migrantům.
Ukrajina , z které migruje do světa tisíce jejích obyvatel s ani ne základním vzděláním, a kvůli které po nás chtěla EU embargo na Rusko teď v zájmu lidských práv ( koho , kterých, čí?) v tichém souhlasu s EU odvíjí ostnatý drát pro Litvu.
Američané .- demokrati chtěli mocí mermo změnu, hlavně sesadit Trumpa, ale že senil Biden bude větší peklo neodhadli.
Připomínají naši Letnou a Milion chvilek.Hlavně sesadit Babiše, je jedno, že by dosedl třeba Drahoš.
Tak moc je to myšlení podobný.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.