Špilberk ukáže skvosty ze zbrojnice: K vidění bude také... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Špilberk ukáže skvosty ze zbrojnice: K vidění bude také...

Kulomet
Kulomet (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš)

Raný středověk, gotika, třicetiletá válka, druhá světová válka... Výstava na brněnském hradě Špilberku ukáže návštěvníkům unikátní zbraně ze všech těchto období, které se až dodnes ukrývaly v depozitářích.

Muzeum města Brna sáhlo do bohatých sbírek, z tisíců zbraní a jejich doplňků vybralo opravdu raritní kousky. Připomínají středověké osudy pevnosti nad městem, ale třeba i historii Brněnského ozbrojeného měšťanského a střeleckého sboru založeného roku 1798.

Meče a dýky z doby železné i raného středověku, výzbroj mušketýra z neúspěšného švédského obléhání Brna, to všechno návštěvníci mohou vidět v gotickém sále a přilehlých prostorách. Učiněnou raritou pak je přední část kyrysu francouzského vojáka z roku 1805, zasaženého v bitvě u Slavkova dělovou koulí. Organizátoři podtrhují, že výstava vzhledem k aktuální situaci na Ukrajině dostala nový význam a motto akce je »Zbraně patří do muzea«. Na hradě Špilberku pak budou k vidění do letošního 31. prosince.

Zemřel v plechu?

Přední díl kyrysu M 1804, který zavedl císař Napoleon jako část výstroj své armády před bitvou u Slavkova. Majitel kyrysu pravděpodobně padl po zásahu dělostřeleckou koulí v této bitvě. Tohle se prostě nedalo přežít. Pokud tedy zrovna neměl své »brnění« sundané...

Kulomet podle Odkolka

Těžký francouzský kulomet Hotchkiss M 1914 z 1. světové války vznikl podle patentu rakouského důstojníka českého původu Adolfa Odkolka. Československá armáda měla ještě v roce 1938 ve skladech 929 kusů těchto kulometů.

Zbraně brněnského sboru

Část výstavy se zaměřuje na výzbroj Brněnského ozbrojeného měšťanského a střeleckého sboru založeného v roce 1798. Tento oddíl založený na základě císařského patentu plnil svoji úlohu ve formě strážní služby na městských hradbách, u městských bran a při každodenním udržování pořádku. K vidění jsou dochované osobní zbraně a artefakty členů sboru, voskové figuríny v historických uniformách i spolkové terče včetně toho z roku 1898, který vznikl u příležitosti padesáti let panování císaře Františka Josefa I.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.