Boje v Afghánistánu sílí: České diplomaty stáhli na letiště | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Boje v Afghánistánu sílí: České diplomaty stáhli na letiště

Situace v Afghánistánu se neklidní. Islamistické hnutí Tálibán zahájilo útok na severoafghánské město Mazáre Šaríf
Situace v Afghánistánu se neklidní. Islamistické hnutí Tálibán zahájilo útok na severoafghánské město Mazáre Šaríf (profimedia.cz)

Musíme stáhnout diplomaty. A to okamžitě! Tak včera reagoval ministr zahraničí Jakub Kulhánek (37, ČSSD) na krizi v Afghánistánu, kde radikální hnutí Tálibán postupně ovládá jednu provincii za druhou a blíží se k metropoli Kábulu.

Situace v Afghánistánu se zhoršuje od doby, co zemi opustily spojenecké síly včetně českých vojáků. Tálibán dobývá důležitá města a provincie a jeho bojovníci se blíží i ke Kábulu, kde sídlí česká ambasáda. Proto Kulhánek včera svolal krizový štáb ministerstva, na němž rozhodl o přesunutí diplomatů do bezpečí. „Situace se zhoršuje rychleji, než kdokoli čekal. Rozhodl jsem o okamžitém stažení našich diplomatů na letiště v Kábulu,“ řekl.

Opatření se týká dvou lidí, kteří byli přemístěni pod dozorem vojenské policie. Kulhánek ale včera ubezpečoval, že všichni diplomaté jsou v bezpečí, stejně tak i další občané, o kterých rezort ví, že jsou v Afghánistánu, kam Černínský palác důrazně doporučuje nyní necestovat. Na večer byla také mimořádně svolána i Bezpečnostní rada státu, její výsledek ale nebyl do uzávěrky tohoto vydání znám.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.