Vláda rozhodla: S razítkem nemusíte mít respirátor! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 6. května 2024

Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav

Vláda rozhodla: S razítkem nemusíte mít respirátor!

Doktor vám může pomoci od roušky.
Doktor vám může pomoci od roušky. (Foto Aha! – M. Sekanina, J. Poláček, D. Černovský)

Nastává změna v nošení respirátorů. Vláda včera schválila výjimku, že už je nemusí nosit nemocní lidé. Má to své ale, potřeba je k tomu mít »lejstro« od doktora.

Rezortem zdravotnictví bylo vydáno opatření zohledňující výjimku pro lidi se zdravotními problémy a jejich povinností mít či nemít zakrytá ústa. „Lidé s potvrzením od lékaře budou moci dostat ze zdravotních důvodů výjimku z povinnosti nosit respirátor, nebo dokonce i roušku,“ oznámil včera ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (34, za ANO). Vše ale musí být zaznamenáno v lékařské dokumentaci, a to včetně diagnózy.

Rezort tak reagoval na rozhodnutí Nejvyššího správního sudu, který v týdnu zrušil předešlé opatření pro jeho nedostatečné odůvodnění a kritizoval i chybějící výjimku z nošení respirátorů. Vláda zároveň včera rozhodla, že děti od 6 do 12 let se nemusí ode dneška před odletem nebo odjezdem ze zemí s vysokým či velmi vysokým rizikem nákazy nechat testovat PCR metodou. A také po návratu do vlasti nastupovat izolaci. „Bude možné u těchto dětí provést PCR test hned po návratu,“ uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (37, ČSSD) s tím, že doma zůstanou děti jenom do výsledku testu. 

Přečtěte si
Alva
1. 8. 2021 • 11:02

Je mi to k smíchu, já nosím roušku, protože jsem po operaci plic, má to význam a nosím ji správně, ale běžte se podívat do obchodů, marketů, kde spousta má respirátor a roušku pod nosem a mají z toho legraci, každý ať si dělá co chce, ale buď něco dělám pořádně, nebo to nedělám.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.